Friday, July 13, 2007

Pay It Forward!

Image Hosted by ImageShack.us


Siapa sangka akhirnya saya menemui satu skim pyramid terbaik. Saya sendiri tidak menyangka yang akhirnya satu skim pyramid berjaya membuka mata saya yang ada juga skim yang betul. Yang mendatangkan hasil disebalik semua jenis skim yang berlambak di luar sana yang menjanjikan keuntungan berlipat kali ganda tetapi apa yang anda dapat hanyalah kebodohan berlipat kali ganda untuk untung yang belum tentu. Ya, Pay It Forward membuktikan skim pyramid memang baik.

Jangan terperanjat dengan pernyataan saya! Saya yang selama ini amatlah membantah keras skim pyramid dan segala jenis yang terlalu bagus untuk menjadi kenyataan tiba-tiba mengubah pendapat saya. Ya ianya adalah kerana Pay It Forward.

Dimalam rabu lepas, semasa menunggu rancangan kegemaran saya ditayangkan, saya menonton saluran 8TV. Sebuah filem lama keluaran tahun 2001 ditayangkan dikaca televisyen bertajuk Pay It Forward.

Apakah Pay It Forward? Seorang kanak-kanak berusia 11tahun yang berada di gred 7 diberi satu tugasan yang bertajuk ‘Fikirkan sesuatu yang boleh anda lakukan untuk mengubah dunia, dan lakukannya’

Kanak-kanak ini mencipta satu skim pyramid yang begitu dramatic. Satu orang membantu tiga orang yang lain. Tiga orang ini tidak dibenarkan membalas budi tetapi haruslah setiap satu darinya membantu tiga orang yang lain dan begitulah seterusnya prosesnya berjalan. Ianya simple, skim pyramid yang baik pastinya.

Alangkah bagus jika di dunia realiti wujud skim pyramid yang begini hebat! Bukan setakat kemunculan segala jenis skim pyramid yang tidak berfaedah dan menguntungkan pihak tertentu sahaja.

Pay It Forward: sungguh menyentuh hati…

A school social studies assignment leads to social changes that spread from city-to-city. Assigned to come up with some idea that will improve mankind, a young boy (Haley Joel Osment) decides that if he can do three good deeds for someone and they in turn can "pay it forward" and so forth, positive changes can occur. What appears to initially be a failure, is indeed a success that is not immediately known but is traced backwards by a reporter who is a benefactor. The initial recipients of the boy are a drug addict (James Cavaziel), his badly scarred school teacher (Kevin Spacey), and a classmate who is constantly bullied by his peers. While physically and mentally scarred by past events, the teacher is not the only one bearing scars. The young boy fears his mother's fate, particularly at his brutal, alcoholic father's (Jon Bon Jovi) hands. The mother also bears scars from her childhood with a homeless, alcoholic mother (Angie Dickinson).


Image Hosted by ImageShack.us

2 comments:

Anonymous said...

hi ezza ,

kak na minat sgt dgn haley nih....cute sungguh...paling touching dlm pilem A.I...sampai meleleh airmata nih..:p

pay it forward tak penah tgk lagi...nanti nak pi cari dvd..

-kak na-

ezza erisa said...

ha kak na
A.I tu movie lepas movie ni
yg tu memang sedihla.dahla muka dia memang sesuai jadi robot kanak2 yang comei

citer ni pun touching gak....
last dia kena tikam..mati
ending dia..tgh mak dia bersedih kat rumah..tengok kat tingkap ramai gile orang-orang yg telah dibantunya melalui skim piramidnya berkumpul bawak lilin depan rumah..huhuhuh