Monday, July 09, 2007

Looking back..

Image Hosted by ImageShack.us


Malam tadi aku bermasalah nak pejam mata. Hanya aku yang faham apa aku rasa. Haha.. Gambar di atas mewakili otak aku. Memori. Sesuatu yang semakin kabur dan kabur.

Sepanjang minggu lepas aku belajar dua benda penting dalam hidup. Tak berapa surprise, aku belajarnya dari dua buah tv series yang aku memang duk layan. Satu one tree hill: ‘people always leave’ dan satu lagi dari Grey’s Anatomy: ‘Life is short, its suck most of the time.’Aku rasa termakan dengan ayat-ayat ini..lessons learned!.

OH berbalik pada tajuk utama..malam takleh tido..buat aku terkenang kenangan lalu. Banyak kenangan bermain2 dalam pala otak.. terasa nak share pulak time-time aku jahat dulu..hahaha bukan jahat..aku remaja nakal.. Tapi nakal aku tak macam nakal budak sekarang, budak sekarang nakal dalam 3gp. Baik juga aku dibesarkan di kampung, baik juga era hidup aku dunia masih belum maju. Ada telefon rumah sahaja sudah boleh dikira berpangkat dikampung aku. Hahaha

Tingkatan 1:
Arwah ma meninggal. (Ok abih cerita sedih!) Aku baru masuk sekolah menengah. Masa ni aku, Yah, Zana, Aya, Marhaizan dan sapa tah lagi kira close lah (Sorrylah nama-nama yang aku tak sebutkan, serius aku dah lupa nama korang). Zana ni jenis perasan skit. Adalah mamat tingkatan dua nama Ahmad Bazri Maulidi or lebih dikenali sebagai ABM. Kami dajalkan Zana. Hehehe (masa ni email-email belum wujud lagi kot dalam pengetahuan aku…kat makmal sekolah pun ada star 1 2 3 je). So balik sekolah, petang petang menuju ke rumah Marhaizan lah aku, yah, aishah dan sapa tah lagi. Karang surat jiwang untuk Zana kononnya dari ABM. Pakai mesin taip. Zaman ni computer kira amat mewah ya. Dimaklumlah anak orang bapak kaya je boleh pakai computer pada tahun 1993 ini. Wakakaka.. adeh..Zana, sorry. rahsia ni tak pernah pecah sampai kita lost contact..

Punyalah bangga sampai kembang-kembang hidung si Zana tiap kali ABM lalu depan dia. Iyalah, ingatkan ABM yang duk tulis. Hahaha….Sian zana.

Tingkatan 2:
Masa ni aku pelajar bermasalah yang teruk. Terutama bila aku kenal Haiza (haiza kot nama dia). Aku lost study, aku ponteng, sampai la cikgu nampak punca aku jadi bermasalah sebab aku duk meja sebelah menyebelah dengan Haiza. Cikgu tukarkan tempat duduk aku sebelah budak senyap ni. Nama dia Linda. (senyap sebelum berkawan dengan aku..hee) Lepas beralih meja, aku dah jadi baik. dah tak menimbulkan masalah yang mendatangkan pening kat pala cikgu lagik dah.

Masa ni ada seorang awek hot nama Wan Mas Ernie tukar ke sekolah aku ditakdirkan masuk sekelas dengan aku. (Oh masa ni Mas Anizan pelakon tu tgh glemer, seme orang nak nama Mas) Aku teringat lagi, ada budak laki gila punya psychopath kat Mas sampai tulis cerpen lucah pasal dia dan Mas buat projek. Gile. Padan muka tertangkap!

Oh Mas tak lepas dari sisi nakal aku sebenarnya. Haha Aku tulis surat share ngan Linda (hahah Linda jadi nakal gak lepas kenal aku..tapi gabungan aku ngan Linda still tak memeningkan pala sepertimana gabungan aku dengan Haiza). Surat jiwang masa dulu2 tak berapa pandai. Tahu camne kami dapatkan ayat-ayat jiwang? Dalam majalah URTV ke Media Hiburan ke..adala sessi2 luahan perasaan orang bercinta tu, aku dan Linda tiru buta buta je..

Well, satu kelebihan aku yang ramai orang taktahu adalah, aku ada dua jenis tulisan tangan. Satu tulisan biasa aku yang semua orang cam itu tulisan aku, satu lagi jenis tulisan yang kalau pakar tulisan cuba nak cakap itu tulisan aku pun, lain gile. Jenis tulisan yang kedua ni aku jarang guna, kecuali untuk kerja-kerja jahat ops nakal. Aku rasa ini mungkin kelebihan orang bertangan kidal kot.

So surat aku kepada Mas adalah surat abang tingkatan 6 rendah yg nak berkenalan dengan Mas. Apapun, in the end, aku hantar surat cakap abang nak pindah sekolah kena tukar ke Sabah, ikut parent. Hahaha. Lama aku tak ada mood nak kacau Mas, aku bertukar2 stamp dengan kekawan aku. Adalah stamp cop Sabah, aku gunakan stamp itu, letak surat dalam bakul kat pejabat sekolah, untuk Mas. dari kawan abang tu. Cakap abang tu mati eksiden. Esoknya Mas tak datang sekolah. Sedih agaknya. Oh gila aku memang nakal peringkat babun. Idea aku seme bernas tu pasal nampak real.

Last last aku cakap kat Mas (masa Mas nak pindah sekolah, dia pun maafkan aku..hee) Oh masa tingkatan dua jugaklah aku crush kat sekor mamat ni. masa tu dia tingkatan 4. Dia amatlah gila idaman aku. Tinggi, captain bola tampar sekolah. Kapten bola sepak sekolah. Oh gila. Aku jatuh sewel sebab dia. Rata-rata kawan aku tahu aku suka kat dia. Ya..kecuali dia. Dia taktahu aku suka dia. Hahaha.

Tingkatan 3:
Masa ni aku kena duk hostel. Ayah aku suh duk hostel sebab nak amik peksa PMR. Well aku rasa duk hostel lagi jahanamkan life aku adalah. Nak study apa..seronok lagi duk berkawan. (Oh crush aku kat mamat tu still wujud lagi masa aku tingkatan 3 yo!)

Dapat ramai kawan-kawan satu bilik. Aza, Fauziah dan beberapa kerat yang lain. Oh tingkatan 3 ni aku ada dua kenakalan.

1. Aku ngayat budak tingkatan satu. Tak silap aku nama dia Wati. Pegh…lawa + gedik. Aku dan Yah (peh yang ni Yah lak..rakan kongsi masa tingkatan 1 dulu) kenakan dia. TInggal nota dalam meja dia kata nak kenalan. (dari lelaki). GIla aa…budak ni pun balas.. banyak kali gak aa..sebelum hampir kantoi masa nak gi amik surat dalam meja dia time dia reply pasal dia duk tunggu nak tengok sapa peminat dia tu. Hahah..TAPI YANG PENTING TAK KANTOI.


2. Aku dah Yah, ngayat budak tingkatan 5. Lelaki. Noraziri namanya. Aka Spek tua pasal dia nampak tua dengan speknya itu. Modus operandi sama, tinggal surat dalam Meja. Siap Spek Tua ni pun bodo gak aa..leh gak reply…kad raya pun reply gak.. Wahahaha

Oh masa ni aku tengah gila kat N. GIle babun punya gile. Gambar curik dia pun aku ada. Hahahah…last last aku hantar surat kat dia. Maklumla..masa ni dia dah tingkatan 5. Of course tahun depan dia tak sekolah situ lagik). Dia balas. huhuhuhu tulisan dia cantik sangat.

Lama lepas tu….heboh..aku scandal dengan N padahal aku hantar satu surat dan dia balas surat tu je. Itu je. Takde lebih. Gile betul Dating pun tak penah takat jumpa sengih2 je. Kemudian start era aku dapat surat layang. Oh orang glemer sahaja yang dapat surat layang. Surat dari peminat2 N yang lain kot, soh aku backoff. Erk…suh aku blah la itu la ini la pasal N takkan layan aku lah takmo aku kecewalah. Whatla…sukahati aku lah.

(Oh masa ni juga ada sorang kakak tingkatan 5 yang duk minat kat aku… siap kalu aku main badminton kat luar bilik boleh duk naik kat blok depan tuk ngintai aku. siot tul kak mila nama dia. orang kata dia lesbian tapi aku rasa tak. biasalah zaman sekolah minat nak buat kakak angkatlah adik angkatlah..ungka angkat lah biasalah tu). Pulak tu ramai duk cakap muka aku sama cam muka dia..lagilah dia duk usha aku.

Oh kemudian muncul mamat lain..oh Awal kot nama dia. Dia ni direct gile. Aku tengah lepak…(member2 aku dah cakap budak ni cam crush kat aku je.suka dtg lepak kat pintu kelas aku lah, suka makan kat tepi meja aku lah, aku jenis nakal tapi aku jenis takde perasaan nak ngorat kecuali kat mamat N je so aku tak pasan) satu hari aku tengah lepak2..dia dtg….sorang. Dia tanya aku, nak tahu tak.. aku blur..aku tanya balik ‘nak tahu apa?’ dia leh jawab ‘ aku suka kat mung’ (bahasa kampung ya)..hahaha terkedu aku. blur ah.

Edisi sekodeng berterusan, tapi aku nye hati dah ada kat N. walaupun mamat N ni tembok bahlol tak penah ajak aku dating or so what ever. CUma last day, masa kat library awam, dia dtg kat meja aku..(masa ni aku tengah tido sambil tunggu kawan-kawan aku cari buku tuk pinjam). (oh aku penah curi buku kat pustaka pasal aku lupa bawa kad dan akutakut kalau gi lain kalu dah takde..tapi aku return balik lepas baca!) .

First time kitaorang borak, dengan muka buruk aku pasal aku baru bangun tido. Oh gila aku rasa gila. dia mmg best aah..

Tingkatan 4:
Masa ni N dah takde, dia dah abih sekolah. Gile aku leh feeling camne nak teruskan sekolah pasal selama dua tahun lepas aku gi sekolah sebab nak tengok dia. Sekarang dah takde dia…takde mood nak gi sekolah ah.

Kejab je..pehtu aku kembali ke pangai nakal aku. Oh aku lupa nak sebut, masa tingkatan 3 aku sebilik dengan seorang awek gedik nih. Budak tingkatan 4. Oh this year aku tingkata 4, dia tingkatan lima. Dia lak mangsa aku Aku memang pantang tengok awek gedik..rasa seronok pedajal dan up up kan feeling dorang ke langit.

Aku dah lupa dah apa aku pedajal dia.

Tingkatan 5:
Aku dah lupa. Mungkin aku takde buat apa-apa kat orang kot?

Ringkasnya, malam tadi walaupun aku takleh tidor, aku duk sengih sorang. AKu tengok masa lalu aku tengok masa sekarang Betapa jauh aku dah berubah. Dari seorang budak yang nakal gila sampai masuk bilik kaunseling ke sekarang. Aku dah jadi manusia yang berguna. Tak jadi sampah masyarakat. Alhamdulillah.

Terima kasih kekawan yang somewhere along the journey, we lost each other. Yah, Zana, Aya, Sue, Linda, Ipah, Aza, Mariam dan lain lain yang maafkan aku..aku sudah tidak mampu mengingati nama kalian…

3 comments:

dozo dozo said...

ingat tak kita panggil kapten asrama sebagai cik spora sebab muka dia banyak jerawat.

Ingat tak, kita kena berjaga sampai lewat malam satu hostel sebab ada orang buang sampah merata-rata dan cik spora beriya-iya denda semua orang kononnya one for all, all for one.

Dan kemudian geng kita step up kutuk cik spora betul-betul depan batang hidung dia yang menyebabkan adik adik tingkatan 1 boleh balik ke bilik untuk tidur. Keesokannya, adik adik tingkatan 1 mula berkawan dengan geng kita, malah diorang begitu sayang kat kita terutama adik yang cute yang kau minat nak buat adik angkat tuh.

Dan esoknya juga cik spora dilucutkan jawatan jadi kapten, lepas kau pergi jumpa warden yang merangkap cikgu disiplin buat surat aduan cik spora gila kuasa.

Damn I miss the good old days masa kita boleh kontrol keadaan sekeliling ala-ala gangster kampung pisang. ;)

Anonymous said...

ganas jugak budak erisa ni..

yeah..memory is memory..to be keep in mind only..

~venomie~

ezza erisa said...

dozo,
jgn pecah rahsia..spora ke mana aa agaknye skrg..damn i still hate her..

v,
yeh....memori untuk simpan sahaja.. tak mampu nak ulang balik...;)