Friday, June 29, 2007

Fitnah dan Umpat

Macammana nak start cerita yang satu ini ya? Cerita pasal “fitnah” dan juga “umpat”? Oh my fellow friends, please dun confuse yourself between umpat and ketupat. (haha) Boleh tak sesiapa yang belajar bahasa Melayu sampai dapat A masa peringkat SPM terangkan pada aku apa maksud dua perkataan ini?

Biar aku yang tak berapa bijak ini menjelaskan apa maksud perkataan perkataan di atas. Argh blog aku..sukahati aku la nak jadi lecturer dan jadi student dalam satu masa. Kalau ada yang tak puas hati dengan cara perasan bagus aku, sila lah maki aku dalam ruangan comment (yang akan aku delete kalau sakitkan hati aku..maklumlah..aku own space erisar.blogspot.com.)

Oh rahsia bukan lagi rahsia. Biarlah rahsia lagu siti Nurhaliza pun akhirnya mendedahkan siapa bakal suaminya. Apatah lagi rahsia disebalik tabir yang nipis (oh kali ini aku nak main sinis-sinis sahaja, aku tak mahu serang ibarat babun buta kerana babun-babun itu sudah menjalani pembedahan mata dan nampak jalan dengan terang sekali).

Kita bercakap dalam dunia besar ya. Satu tempat, Palestin namanya, bertahun di jajah, bertahun di bedil dan ditembak meriamnya oleh Israel tetapi masih ada lagi yang tahu Palestin milik siapa walaupun Israel dengan penuh angguhnya mendakwa Palestin adalah miliknya. Mana-mana warga Palestin yang bangkit menentang kekejaman Israel akhirnya terkubur dibom dibunuh ditembak..digantung. Kemudian ditakdirkan Israel (dalam cerita ini) tidak mampu membeli senjata lagi, dah terpaksa meminjam dengan US. Kemudian US pula yang memiliki Israel tetap Israel tetap berkuasa ke atas Palestin! (gile pandai aku berkias)…rasa boleh dapat A mata pelajaran kiasan neh..

Oh berbalik kepada topik asal. Fitnah dan ketupat. Eh umpat.

Fitnah bermaksud berkata buruk dan tidak benar mengenai sesuatu kejadian / seseorang

Umpat bermaksud berkata buruk (regardless benar atau tidak) Selalunya benar tetapi kerana ianya buruk maka ianya dilarang dalam Islam.

Jadi dimana maksud fitnah dalam context cerita Israel bukan pemilik Palestin? Aku lebih rasakan ianya adalah umpatan (keji) dimana Israel jahat, curi palestin belasah rakyat Palestin.. bla bla bla.

Oh bagaimana Israel membelasah Palestin dan orang-orang yang tahu cerita sebenar? Dengan memberitahu kepada sekutu-sekutunya yang orang-orang Palestin menipu. Memfitnahnya. Oh..sungguh cliché cerita ini.

Tak sungguh tak melata, tak dapat cari PM Palestin yang digulingkan, dari sumber asal dari sumber sebenar, Orang palestin takkan bersungguh-sungguh cuba memberitahu dunia yang Palestin milik orang Islam.

Aku gunakan peribahasa ‘tak sungguh tak melata’ kerana kalau aku gunakan "kalau tak ada angin manakan pokok bergoyang" nanti ada yang sms kata monyet babun tolong goyangkan pokok…

Begitulah ceramah saya kepada saya mengenai beza umpat dan fitnah.

Oh jangan lupa guna damak kalau hendak menjerat burung di hutan..:)

Break Off....

Semalam, sewaktu perjalanan ke Putrajaya untuk urusan kerja, selepas bosan dengar lagu di MP3 player aku. (iyelah lagu yang sama duk pusing-pusing sampai rasa nak muntah. (Radio aku kurang cemerlang / clear di bawah pokok. Maklumlah pakai indoor antenna, so jarang sangat aku pasang radio sekarang).

Disebabkan aku dah nak muntah dengar lagu yang sama berulang-ulang dan ulang lagi, aku pun on radio pasang lah Hitz.fm. selalunya ada dua siaran sahaja yang menarik perhatian aku di waktu pagi. Hitz.fm (pasal Rudy and Jay jay) dan xFresh.fm pasal lebih banyak lagu diwaktu pagi. At least aku tak perlu dengar suara bebelan dee jay yang kekadang lebih sudu dari kuah. (Percaya atau idak, aku tak set radio no satu Malaysia dalam 18channel radio aku). Hot.fm bolehlah layan pasal Fara Fauzana dan Faizal kelakar juga tapi lama-lama rasa a bit bosan gak. So aku setia ngan Hitz.fm sahajalah kalau nak dengar suara dee jay berkumandang.

TETAPI, semalam..aku rasa a bit annoying. Eh bukan a bit. Kalau ikutkan jumlah capacity storage, aku rasa dah sampai peringkat TeraBytes. Gila bodoh moron.stupid.idiot.

Ok, both side ok. Ceritanya begini, sesapa yang nak break off dengan pakwe/makwe tapi no gut to tell her/him face to face boleh suruh Jay jay and Rudy tolong sampaikan bagi pihak mereka. Ok. so adalah mangkuk-mangkuk jamban yang tak ada malu langsung hantar email/sms pada deejay berdua ini minta cakapkan kepada orang yang mereka nak breakoff.

Kemudian Jay jay and Rudy akan call orang yang berkenaan, cakap dorang tu siapa. Dan tanya tengah busy ke? Free to talk ke? Then tanya pasal couple mereka. Baik ke? Loving ke? Bahagia ke? Tengah tengah orang berkenaan ceria memuji pasangan masing-masing (siap ada one girl ingatkan guy tu nak propose pakai Jay Jay and Rudy) akhirnya dikhabarkan yang pasangannya minta putus. Disiarkan di radio!! Yang didengari oleh at least 500,000 people??????

Radio cuba mencari untung. Lebih ramai pendengar, lebih banyak iklan masuk. Lebih masyuk lah pendapatan radio berkenaan. Tetapi… manusia yang kononnya bercinta bagai nak rak…(rat (tikus) kot) yang berjanji takkan melukai hati pasangannya (wekkk konon) sanggup gunakan medium ini untuk break off? Bangang? Kalau dah tak suka seseorang. just say straight to his/her face directly. Sebagaimana boleh ngorat hoi hoi sampai dapat, tak boleh ke jadi manusia bertamadun putus pun secara educated? Even did not have gut to tell them to their face, just leave them. Silent and never come back. Putus secara publititi begini amatlah moron.

Thursday, June 21, 2007

Birthday and Me

Sebenarnya, setiap birthday disambut dengan kek dan hadiah di office aku ni. Cuma sebab setahun adalah 10-11 kali makan kek, surprise kekadang tak menjadi. Selalunya suprisenya ialah dengan cara kata ada meeting tapi sedang birthday girl lepak nak meeting, datanglah kek dari pantry dengan lagu happy birthday. :D. Aku pulak dah lama kat sini, so kalau tiba turn aku di celebrate…ceh tak surprise langsung..Memang dah tahu gimana caranya..

Ps: Walaupun aku tak ada tarikh lahir..;)

Dari kiri, Azlini (ganti Siew Yan yang maternity leave 4 bulan), Jana, Julia (birthday girl turn 23!), Bee Yee, Selvi, unknown object, Jamuna. Janine is on business trip to Geneva and Tulika is in Boston. Audrey MC pulak dah, Wei San tukang snap this photo.


Image Hosted by ImageShack.us

Wednesday, June 20, 2007

TRIBUTE TO ...

Image Hosted by ImageShack.us

Taken from his fotopages: http://palie-on-ice.fotopages.com
Full story of his last trip



Semalam aku terima berita sedih. Ya sangat sedih.. aku kehilangan seorang kawan baik. Dia meninggal pada beberapa minggu lepas. Dan aku hanya mengetahuinya malam tadi.


Aku cukup kehairanan sebab agak lama dia menyepi. Selalunya dalam seminggu atau dua minggu setidaknya satu sms atau satu call dari nya aku terima. Tapi kali ini, sepinya memang lama..Aku agak itu semua ada kaitan dengan aktiviti outdoornya kerana aku tahu dia suka mendaki gunung serta dia juga banyak mengembara ke sana sini untuk sessi photography. 

Macam tak percaya dia dah tiada.

Aku mengenali dari sebuah forum (forum yang hari tu buat keahlian ekslusif tu) pada tahun 2001 semasa aku masih bekerja di Port Dickson. Kami sering berhubung. Bercerita mengenai kehidupan masing-masing. Kemudian seketika terputus hubungan. Kami dah jarang berbalas SMS, jarang bercakap di telefon..Aku lupa sebabnya, mungkin kerana dia jarang online ym atau kerana dia online dan aku online cuma tak ucap ‘hi’ to each other.

Bila aku mula bekerja di Kuala Lumpur, kami start balik berborak di YM dan bertelefon. Kebetulan dia tinggal di bukit antarabangsa yang hanya kira kira 5minit perjalanan ke rumah aku, kami sering keluar bersama. Pergi A&W Petaling Jaya. Lepak McD sampai McD tutup di pukul 1. Pergi tengok wayang, pergi makan-makan di kampung Baru. Pergi the Mines. Pergi makan mee bandung…

Dia jadi tempat aku luah perasaan, aku nak marah dengan boyfriend aku (masa ada boyfriend), aku ajak dia keluar…ngadu sakit hati aku kat dia. Dia marah dengan awek dia, dia ajak aku keluar. Kiranya kami masing masing adalah tempat meluah perasaan. 

Masa berlalu, ada ketika baik, ada ketika mendung. Aku kekadang angin dengan dia. Tapi selalunya dia layan sahaja kalau aku marah kat dia pun. Dia ajar aku erti tanggungjawab bila dia bagi aku kucing untuk dibela. Seminggu lepas bela aku rasa macam taknak dah kucing tu, aku nak suruh dia ambil balik kucing tu kemudian dia cakap ‘ini tanggungjawab kau. kalau benda macam ni pun tak boleh nak jaga…apatah lagi menda-menda lain’ dan aku terkesan dengan ayat itu sehingga aku boleh bela kucing yang aku namakan ayu tu sampai besar, gebu dan sihat macam sekarang.

Kemudian setelah beberapa ketika, kami berbaik kembali. Kebanyakkannya aku rasa aku menyusahkan kehidupan dia pun ada juga. Aku minta tolong tukar lampulah. (kat rumah lama pun aku susahkan dia, kat rumah baru pun aku susahkan dia juga, sebab dia jenis orang yang tidak berkira. Senang dimintak tolong) 

Minat kami berbeza, dia berjiwa photography..gunung….’ Aku? Aku tidak minat itu semua. Tapi itu tidak menghalang persabahatan kami. Kalau merayau di Pusat Beli Belah, dia terkam ke kedai camera, aku ikut je dari belakang. Takpun aku duduk je…biar je dia borak dengan salesman. Dia sempat menjadi cameraman untuk filem apa aku pun tak tahu tajuk sebagai still photo cameraman. Banyaklah project project photography dia, aku je yang tak ambil tahu pasal aku tak berminat dengan benda-benda itu semua.

Setelah agak lama menyepi, aku tertanya tertanya..kenapa dia menyepi? Begini lama? Aku hantar satu sms kepada dia di hari minggu yang lalu ‘wei..naper sepi je?’ Tak ku sangka, tak ku duga…kesepian itu ada hujung nya. Aku menyesal sebab lately kalau dia ajak aku keluar makan-makan or jalan jalan, aku banyak mengelak. Aku asyik kata taknak keluar, ada kerjalah..dah makanlah. Macam-macam…Terlalu banyak kenangan dengan dia..tak mampu untuk aku coretkan segala-galanya…

Dari beritanya yang disampaikan oleh adiknya, dia lemas semasa hendak menyelamatkan dua lagi nyawa yang lemas. Alhamdulillah yang diselamatkan, berjaya diselamatkan..penyelamat yang akhirnya kelemasan. Semoga rohmu tenang di alam sana.

Alfatihah…Muhammad Fadli Che Hassan…

Tuesday, June 19, 2007

Filem Melayu Anyone?

Image Hosted by ImageShack.us

Agak-agak kena bedil tak kalau kutuk filem melayu yang paling terkini aku tengok ni? Hahah…Aku baru lepas layan Waris Jari Hantu. Serius aku tak berapa faham. Mungkin otak aku memang kurang pandai dah, kurang bijak nak memahami jalan cerita atau kerana cerita itu kurang menarik? Tapi ceritanya memang menarik apa? Terutama babak Rusdi Ramli jadi mat kepit tu. Memang menjadi. Tang jalan dia, alahai..mesti banyak dia buat kajian sebelum berlakon dalam filem ini.

Oh, cerita berkisahkan pasal Tokwan yang merupakan seorang bidan / bomoh dikampungnya mempunyai harimau belaan. Sebab keadaannya yang agak uzur, beliau mencari waris (tang ni aku tak faham, kenapa waris jari hantu???? boleh somebody explain pada aku kenapa namanya waris jari hantu???)

Ok, abih kisah tokwan, itu jelah kisah harimau jadian tadi selain menjadi penjaga kepada tokwan sekeluarga. Serius, kalau tengok cerita ini, TIDAK ADA satu babak pun yang mengatakan membela atau berkawan dengan makhluk halus itu haram dalam Islam. Apa ni??? Membela harimau jadian seolah-olah dipandang remeh oleh keluarga TokWan. Pelik betul aku.

Sebenarnya, cerita pasal harimau jadian dan tokwan memang habis sampai disitu sahaja. Yang mendrag cerita sampai satu jam lima puluh minit adalah kisah Ari, Tina dan AhMeng sahaja.

Ari dari kecil dah memang lembut tapi Tina tetap suka pada dia. Jatuh cinta hinggalah suatu hari Ari dan AhMeng menghilang ke Singapore.

Pada masa ini Tina memang risau bagai nak gila, dan aku tak faham satu hal sahaja, Ari sering telefon Tina tapi taknak bercakap. Anehnya. Padahal Ari cakap dia sayang Tina tapi dia taknak kahwin dengan Tina. So..kenapa masa dia menghilang dia mesti buat ala-ala misteri macam ni?

Setelah beberapa ketika berlalu, Ari kembali (jadi perempuan siotttt) kelakar je tengok. Mulanya keluarga diaorang tidak dapat menerima. Aku pelik juga, tukar jantina adalah satu dosa besar, tapi keluarga diaorang macam open minded la juga even tinggal di kampung Mendekar (where the hell Mendekar is?? sorry Aku pun taktau, tapi dari loghat Tokwan, macam di Negeri Sembilan).

Rupanya Ari tu khunsa so ok…terjawab soalan aku. Suatu hari..Ahmeng yang meminjam dari along untuk membuat pembedahan komestik telah dikejar oleh along. Ari cuba membantu bagaimanapun, Ari tercedera kena libas dengan parang. Manakala along-along berkenaan mati kena serang dek harimau jadian. Ha masa ni aku tak faham dah…masa ni dorang sibuk kalut nak bawak Ari ke hospital tapi lepas tu, end up bawak ke rumah Tokwan untuk berubat.

Tokwan pilih Ari (waris hanya dari golongan wanita sahaja) untuk terima belaannya. TAPI yang aneh, masa Tokwan nak mati, kenapa masih perlu dibuka atap rumah? Takkan Tokwan nak tengok pemandangan langit kot? Wakaka.

Goof:

  1. Tina memandu kereta Kancil baru. TETAPI masa arm kereta, arm or disarm dia bunyik cam kereta Wira pulak. Hua hua hua
  2. Tina dan Ari bekerja di Kuala Lumpur tetapi manjang ada kat kampung??



Ada lagi..dah tak ingat dah...
Oh kredit to Azean Irdawaty as Tokwan..gila menjadi acting dia..Oh dan even ada perkataan hantu dalam tajuk cerita ini..Ini bukan cerita hantu ya..hahaha

Satu soalan masa korang keluar panggung, ini cerita hantu ke cerita mat kepit? ;)

Thursday, June 14, 2007

Kancil Drift!

Impressive and looks fun

Immigration Department, Putrajaya

Headquarters of the Department of Immigration, Malaysia
(Ministry of Home Affairs)
Level 1-7 (Podium) Block 2G4, Precint 2,
Federal Government Administration Centre,

62550 Putrajaya, FEDERAL TERRITORY
Telephone: 03-88801000 Fax: 03-88801200

Penah berurusan dengan kaunter immigration? Khususnya di Putrajaya? Tempat lain aku tak pernah berurusan, jadi aku tak berani nak kutuk. Tapi immigration putrajaya memang menyakitkan hati. Memang mindstandard semua kena buat lemah lembut..perlahan bagai tunggu kucing bertanduk pastinya.

Pernah telefon no yang tertera di atas? Berapa kali berangkat? Berapa kali pulak nada tut tut sampai 20kali redial pun tak berjawab? Tiada beroperator kah jabatan imigresen yang begitu gah ini? Satu-satunya jabatan yang menjadi penghubung rakyat Malaysia dengan dunia luar juga menghubungkan warga asing dengan Malaysia? Sudahlah letaknya pejabat nun di Putrajaya, hendak tanya satu soalan melalui telefon pun haram tak berangkat. Takkan hendak memandu 80KM pergi balik semata-mata nak tanya satu soalan? Canggih sangat ke system sampai tak boleh angkat telefon..

Kalau website lengkap dengan informasi tak perlulah nak telefon-telefon segala. Kat website, mana nak cari checklist? Ada up? Oh sekuno-kuno syarikat swasta, ada juga dorang sediakan mesin peti suara. Tekan satu untuk bahasa melayu tekan dua untuk bahasa inggeris. Tapi di no 03-88801000 hanyalah nada dering yang tidak berjawab. Apakah orang immigresen semua tone death? atau memang telefon tu dah dicabut wayar supaya tak perlu diangkat apabila berdering?

Oh apabila ke sana, terutama di bahagian pas penggajian di tingkat 3, ada satu kaunter pertanyaan TAPI dari berpuluh-puluh kali kunjungan aku ke sana, tak pernah ada orang di kaunter tersebut. jadi, baik sahajalah tempat itu dirobohkan dari menyesakkan pemandangan mata.

Beberapa kali aku tulis surat aduan masukkan dalam peti cadangan, aku tak nampak sebarang perubahan. Adakah cadangan aku diambil kira atau diambil dan seterusnya dicampak ke dalam tong sampah?

Adakah Jabatan Immigresen menunggu sehingga gaji bulan 7 dimasukkan dalam account masing-masing untuk improvise perkhidmatan mereka? Apa tak mampu ke nak digaji seorang operator telefon untuk general line?

Stop demanding more perks!

The government has just given civil servants a massive pay rise. While we are still digesting that news, the civil servants are at it again.

They now want first class maternity wards for everyone. They want longer maternity leave and longer time to serve in the government service? What else? Do they want an allowance for every child born? Do they want to server until they are 100? Are they so indispensable?What is going to happen to the thousands and thousands of unemployed graduates and school leavers?

Civil servants should be thankful that they are employed with perks and privileges that no other sector offers. They should realise that private sector employees do not get a housing loan. They do not get a cost of living allowance. The do not get pension. The fear of retrenchment hangs over them like the sword of Damocles.

With so many perks and privileges, what else do the civil servants want? Chauffeur-driven cars for all? It is time civil servants realised that they owe the government a living and not the other way round. They should stop demanding more and more perks and irritate the man on the street who expects good service.

They should show the public that they deserve the pay rise by changing their mindset to work harder and server the public better

Wednesday, June 13, 2007

Are we citizen? Are we civilian?

Citizen:
A native or naturalized member of a state or nation who owes allegiance to its government and is entitled to its protection.

Civilian:
A person who is not a member of his or her country’s armed forces. The term is also often used colloquially to refer to people who are not members of a particular profession or occupation, especially by law enforcement agencies, which often use rank structures similar to those of military units.

Source: Wikipedia

Tuesday, June 12, 2007

Pissed Off

Korang ada lesen memandu? Dapat lesen tu memang lulus ke atau korang bagi duit under table kat tester JPJ masa ujian dulu?

Hari ni masuk kali ke seratus dua puluh aku pissed off pasal memandu dan parking. Salah seorang pengarah disini, mandu dahlah kereta auto. Asal datang ke pejabat mulalah mintak orang parkingkan kereta. Alasan dia tak pandai nak park sebab reserve parking tu sempit. Kalau 1-2kali orite..ini dah dua tahun office kat sini..takmo belajar new thing ke?

Dahla demand, kalau nak park, sila park masuk belakang kereta dulu. Senang dia nak keluar. Kereta kau tu dahla besar. Oh I forgot to mention, kalau aku kata tak berani nak park sebab aku dah biasa drive kereta kecik yang tak ada montot yang kecik yang comei….Ko cakap aku cam chicken lak.. Sapa chicken? sechicken-chicken aku pun, aku park kereta aku tak de mintak tolong orang parkkan.. Parking L? Side parking? Reverse parking? Parking apa2 pun at least aku tak penah failed. So ..am I chicken?

Really not in good mood.


Image Hosted by ImageShack.us

Ayu!

Image Hosted by ImageShack.us


Oh..aku semak semak, aku tak penah menulis tentang binatang kesayangan aku si ayu ni kat blog aku selama ni. Tapi aku rasa rata rata yang kenal personal atau kurang personal dengan aku, selalu sahaja nampak muka si Ayu ni yang telah di K kan menghiasi avatar Yahoo Messenger aku.

Aku mula berkeinginan nak membela kucing masa bulan puasa tahun 2005. Kemudian aku dengan muka tak malu minta dua ekor kucing dari kawan aku si Fadli. Asalnya aku memang dapat dua kucing. Satu oren, satu hitam. Tapi si hitam ini sudah nekad terjun dari tingkat 14. Aku menangis sebab rasa macam aku dah jadi pembunuh

Ok…lepas raya tahun 2005 seminggu, aku pergi ambil kucing-kucing nih. Ok…mula-mula nak kena ajar ayu buang air dalam toilet. Aku ingat susah sangat nak latih dia. rupanya senang je. Waktu aku pergi kerja, aku kurung dia dalam toilet. Letak makanan. Letak susu.. Letak bakul kot kot dia nak tidur baring. Malam pun aku kurung dalam toilet. Lepas seminggu aku mula bebaskan dia. Walla.. dah pandai dah… Maybe sebab masa ni dia kecik lagi. Umur pun sebulan je.

Lepas tu, aku suka tengok Ayu tidur. Mulut dia cam senyum Kekadang dia ngigau cam tengah hisap susu mak dia. Suatu hari dia jatuh sakit. Mata dia merah, dia asyik bersin je. Aku serius tak sedap hati. Lepas tu…pergi beli ubat kat kedai makanan haiwan. Alhamdulillah, kesihatan dia beransur baik. Kemudian dia pun menjadi kucing yang penakut. Keturunan penakut! Pantang nampak muka orang yang takdikenali mulalah dia jadi penakut banget!

Baru baru ni aku discover, dia suka orang main telinga dia. Dia boleh duk diam je kalu orang belai2 telinga dia. Oh dan dia juga amatlah pandai..kalau pegang nak belai2 mana boleh…..kalu pegang untuk cari kutu…dia boleh biarkan je orang buat apa-apa kat dia.

Walaupun dia tak delah sebest kucing lain, tak segemuk kucing lain. tak semanja kucing lain tapi bulu dia gebu ooo…Dan..dia amatlah payah nak berbunyi suara.. Senyap je.

Dia tak kacau tong sampah. Dia tak makan banyak menda. So kalau orang makan, dia tengok je..dia tak pergi mintak pun. Oh dia tak makan keropok keping, dia tak makan keropok lekor…dia tak makan ayam..dia tak makan ikan bilis…tak makan nudget. Malah satu hari tu aku bagi dia ikan bilis, dia boleh kais kais dengan kaki ala2 timbus najis dia je..wakakakak.

Ayu….sesungguhnya…ko dah jadi part of my life.. Pergi mana-mana kalau kena outstation pun, menda yang ada dalam pala otak…duk memikir ayu sihat tak kat rumah…huhuhuh…


Image Hosted by ImageShack.us

Monday, June 11, 2007

Lost Season 3

Image Hosted by ImageShack.us


OMG.. Aku rasa season 3 ni aku addicted teruk! Lebih teruk dari season 2! Padahal bukanlah hebat sangat cerita lost ni. Aku dah hampir khatam. Aku dah layan sampai episode 20. dan tinggal lagi dua episode untuk dinganga. Aku hampir mabuk lauk apabila aku layan lost kali ni.. Aku sebelum start download lost (3) aku dah start layan Supernatural Season 2. Akhirnya, boleh aku meninggalkan Supernatural dekat episode yang dorang pergi Hollywood set semata-mata sebab feeling aku lebih pada lost. Lepas abih lost ni..baru resume balik dengan SuperNatural kot.

Apa yang menyebabkan lost 3 lebih interesting? Ikutkan..rating dia drop gila compare ngan season 2 kat US tapi aku rasa lost 3 banyak menjawab soalan-soalan kat season lepas. Dan ben yang manipulatif tu, dia memang manipulatif dari kecik lagik. Oh…menurut sumber rasmi..Lost akan diteruskan sehingga season empat, season lima dan season 6. Seasons2 ini akan mengandungi 16 episodes setiap satu. Isk tak sabo aku nak tahu…apa misteri sebalik pulau tuh.

SPOILER: SPOILER: Please do not continue reading kalau tak hendak…:D

Dan sekarang muncul Noami, yang dalam pencarian mencari Desmond. yang mengatakan pesawat 815 yang hilang telah dijumpai di Selatan Bali. Itu menjawab kenapa tak ada orang datang cari diaorang. Dan semua mayat telah dijumpai. So…ni yang hidup kat uknown island sampai 2bulan lebih dah ni..apa?? argh..psikotik betul.

Pehtu..Locke lak…jumpa ayah dia. kat pulau. Ben kata pulau tu ada satu ibaratkan magic box. Apa yang orang inginkan..semua leh dapat. Dan….Ben memula aku ingat sakit mental apabila dia bawak Locke jumpa Jacob. padahal rumah tu takde orang tapi….macam ada orang halimunan pulak.

Desmond lak…aku dulu dah tertanya-tanya..masa dia lari dari hatch..mana dia pergi? Sampai dekat-dekat ending season 2 baru muncul balik? Di season ni terjawab soalan. Dia rupanya kembali ke tempat asalnya. Yang ni memang gila magic. Dia ulang balik hidup dia…dia tahu apa yang akan berlaku. Dia siap serempak dengan Charlie masa Charlie jadi pemuzik jalanan kat kota London.

Desmond rupanya jadi orang yang nampak masa depan lepas dia sedar kembali, Dia nampak Charlie mati. Setiap kali dia selamatkan, dia selamatkan Charlie, dia dapat flashes Charlie mati lagi dengan cara lain. Kiranya… kata Desmond…nature have some kind of self correcting. Mean..kalau orang tu dah ditakdirkan mati…dia tetap akan mati dalam cara lain pula walaupun di selamatkan berkali2. In the end of this season...Charlier lemas...huhuhuh Jack pulak….dijanjikan oleh Ben untukdihantar pulang ke tempat asal lepas pembedahan belakang Ben. Tapi itu Locke very stupid idiotic la. Dia pergi bom submarine station. Dah abih, semua orang tak boleh pergi kemana-mana.

Noami yang jatuh dari helicopternya turut membawa telefon satelit tapi gilak aa..Ben tetap off penghantara sebarang isyarat dari Pulau. Sebab tulah agaknya takde orang yang dengar dorang punya hello hello selama ini.

Apa lagi ya… Jack frust tengok Kate dan Sawyer buat projek masa kena tangkap kat the Others. (turn up lelaki yang Sawyer nak bunuh sebab menipu emaknya itu adalah ayah Locke..gilak..berbelit..tapi serius worth itla..weekend aku tido kul 3am semata mata sebab tak sabo nak layan Lost)

Ben merupakan last Dharma Initiatives punya orang. The purge yang digembar gemburkan itu rupanya gas beracun..yang Ben dan tah sapa sapa yang menghuni pulau tu gunakan untuk membunuh semua ahli Dharma Initiatives.

Tapi sampai sudah. aku tak faham..apa Dharma Initiatives buat kat pulau tu? Sapa orang-orang yang bunuh geng Dharma Initiatives? Apa pulak asap hitam yang kejar Kate dan Juliet pada malam tu?

Dan…yang anehnya kat pulau tu..semua perempuan pregnant akan meninggal pasa second phasa ngandung (kalau ngandung kat Pulau tu) Kenapa Claire diculik masa season 1, pasal Others nak pastikan kandungan Claire baik..arghhhhhhhh dahtu Others tu pesal dtg situ? Semua the Others juga bukan orang situ pun…

Argh…lost…lost lostt..aku mabuk lost..

Terima kasih / Thank you

Image Hosted by ImageShack.us


Apa pengertian terima kasih? Bagi aku, terima kasih adalah satu cara meluahkan penghargaan kita kepada seseorang atas apa yang telah dilakukan oleh mereka. Tapi sebetulnya, dalam masyarakat melayu KHUSUSnya, perkataan terima kasih hanyalah penghias pintu, penghias gerbang jalan. Kenapa agaknya kita jadi begitu?

Masyarakat melayu kurang ajar? Oh..sebut pasal kurang ajar, aku telah mengajar perkataan kurang ajar kepada expatriate di pejabat aku ni. Aku terangkan padanya kalau makna ‘direct translation’nya ia bermaksud ‘less teaching’ tapi perkataan ‘kurang ajar’ itu sendiri ertinya dalam masyarakat melayu amat kasar bunyinya. Aku hampir tergelak sakan apabila suatu hari dia datang ke meja aku dan berkata ‘Saya kurang ajar’.

Oh..berbalik kepada topic terima kasih. Tanyakan pada diri sendiri, berapa kali sudah anda menuturkan terima kasih pada hari ini? Tidak sekali pun? Aku bekerja di sebuah syarikat yang multiracial. Sebagai satu-satunya kaum melayu, aku memerhatikan bangsa dan kaum lain bekerja dan bersosial. Aku selalu mengkagumi tahap perhargaan mereka kepada jasa orang lain. Hanya kerana kita tolong siapkan satu ayat ringkas atau tolong tekan butang send untuk email mereka, mereka tahu untuk menuturkan ‘thank you’

Melayu love to take things for granted! Yes we are! Jangan nak menidakkannya. Sukarkah menuturkan perkataan terima kasih? Aku perhatikan ramai antara kawan-kawan aku yang langsung tidak pandai menuturkan perkataan ini. Adakah kerana budaya? Atau memang jenis tak kenang budi? Perkataan terima kasih adalah satu penyejuk. Kita penat membantu, tidak minta dibalas, apa yang diperlukan sesekali ucapkanlah terima kasih. Barulah lainkali rasa nak tolong lagi.

Aku sentiasa ingatkan diri, aku akan sentiasa mengucapkan terima kasih walau sebesar mana jasa orang kepada aku. Dan dengan ini juga, aku ingin berpesan kepada kawan-kawan semua, berterima kasihlah dengan menuturkannya. Kerana kita manusia yang pandai berbudi bahasa. Kalau menuturkan terima kasih pun satu masalah besar, dimana berbudi bahasanya kita? ..

Friday, June 08, 2007

SUPERNATURAL SEASON 2. – ROADKILL

Image Hosted by ImageShack.us


Molly: Isn’t this argument a little archaic? Men can ask directions these days.
David: Oh, no we can’t. It’s against our genetic code. Look, I know exactly where we are.
Molly: We’re nowhere.
David: Highway 99, all right? It cuts right through….. (trails off as they pass a sign marking Highway 41)

On a lonely road, the radio plays a song as a couple gets lost and have a fight when a man appears on the road. They go off and hit a tree, and when the woman Molly wakes up she finds her husband gone. She finds a house and the man they saw on the road, and he starts to bleed and his guts spew out, then comes at her. She runs back into the woods and onto the road where Dean and Sam just avoid hitting her. She takes them back to her car but it’s gone.

They drive her to see the cops when the radio starts up on its own. A voice says “She’s mine” and the same man appears on the road. Dean drives right through it and is dissipates, and then the car shuts down. They explain the man is Jonah Greely, a local farmer who died on the highway 15 years ago, and on the anniversary of his death he finds someone to punish. Molly reluctantly accepts their story and takes them to Greely’s hunting cabin. They need to find his corpse to salt and burn it, and go out to look. Greely grabs Molly but Dean sends it away with a blast of salt and then they follow a path through the woods to a house.

The three go into the house and search the place, and Molly finds pictures of Greely and his wife, who were in love. Exploring the house, they find the corpse of Greely’s wife, who hung herself. Sam insists on burying the body and secretly suggests to Dean that they should tell Molly about her husband. Dean says not to but Molly insists. Before they can say anything, a jukebox starts up with the same song, and the words “She’s mine” appear on a window. Another window behind Molly shatters and Greely pulls her out before going into the woods. They check out the photos and spot a tree planted as a grave-marker, and realize that’s where the body is.

Greely has Molly tied up and she tries to plead with him but he starts to cut her. Dean sends him away briefly with a rock-salt blast but Greely reforms and knocks him around. Sam digs up the body as Greely grabs a knife and comes at Dean. The two struggle while Sam finds the bones and salts and burns them, and Greely disappears in a burst of flame.

They go back to the Impala but Molly insists on knowing what happened to her husband David. Sam admits that David is alive and says they’ll take her to him. They drive up to a house and she sees him alive, and with a new wife. Sam explains that 15 years ago Molly and David hit Greely and he survived… but she didn’t. She’s been haunting the highway along with Greely. They determined someone was killing people along the highway and talked to David, who revealed Molly’s body was cremated. When they drove the road and spotted Molly, they realized she was unaware that she was dead so they played along.

As the sun starts to come up, Molly want to tell David what happened, but they say she has to accept what happened and move on. She does so and disappears in a burst of light as the sun comes up.