Thursday, April 05, 2007

Sanur, Kuta dan Ubud (Bali)

Image Hosted by ImageShack.us


(Warning, this might be very long because I have seen many things during my trip to Bali)

Here I am again! I went to Bali last Saturday and came back yesterday night. a very very nice trip I must say!

Ok..first day aka Saturday itself.

Bangun pukul 6.00am. Took a taxi to KLIA. reached klia at 8.00am. Checked in. lepak starbuck dengan wei san..borak borak borak. take a very harmony walking style to departure gate (aku siap ingat gate berapa pasal ada kejadian menarik lepas ni ..gate C24) . sedang elok berlenggang kangkung. tadaaa..dengar announcement. nama wei san ngan aku diminta ke gate C24 dengan segera pasal flight nak take off dah. demm…macam org gila buat jogging senaman ringan berlari ke arah gate. yg bodo tu..siap lari buta2..tak tengok arah mana..tgk2 gate C31 la C 32 la..adeh..patah balik berlari..ke arah lain pula. huhuh…penat siot..dengan bawak beg nya etc..org jogging pun bawa diri je kat park!..

Image Hosted by ImageShack.us


sampai kat gate, org immigration tanya ‘kenapa lambat’..just scan bodo je bag (idak camne boleh lepas air mineral 600ml aku kan?, limit 100ml liquid only!)..lari lagi masuk kapal. huhu..pramugari pun duk intai2 tgk dah sampai belum dua stooges yang lambat tuh..fuh..take a sit…sambil tarik nafas semput!. captain announce ‘sorry lewat 10minutes pasal tak abih sumbat bag”..huhuh…sib baik bukan sebab aku…flight delay!..hahaha idak masuk sejarah hidup aku kang!.

Kul 1 arrive at Ngurah Rai airport. Hoh…terkena kejutan budaya jab aku dengar org cakap indon. satu about bali, even ramai pelancong asing, penjual etc tak tau cakap omputih sgt. susah betul pasal office aku kebanyakkannya expatriate so tak pepasal aku kena jadi mek indon tukang translate untuk dorang.

Image Hosted by ImageShack.us


Straight to the hotel @ sanur. Tak ramai pelancong adala dua tiga kerat..oklah…betul2 tepi pantai…kafe ngadap pantai…makan tengok pantai..tido pantai… take a nap sekejab.. kul 5.00pm, memasing plan nak gi Kuta. Shopping! Kuta ni tempat yg kena bom dulu, kat hard rock hotel tu!. Sibuk tempatnya..hidangan babi guling adalah hidangan istimewa dimana-mana.

pukul 7.30 bergerak balik. dorang berenti makan kat kedai depan hotel. aku sorang taknak makan..woo..walaupun aku ni so – so je ilmu agama…tapi bab makan-makan ni aku memang make sure bebetul lah. nak jadi darah daging sampai anak cucu cicit tuh! aku lepak kat bilik layan exorcism of Emily rose kat hbo (sib baik channel tv menarik juga kat sini..idak mati aku) nak keluar bilik takut (aku di serang penyakit takut lately) apatah lagi bilik tu cam villa. keluar je ada patung..jalan skit ada patung..patung-patung tu lak kalau patung cantik cam aisywarya rai ok juga. ini muka cam hantu ..mengerikan. aku duk imagine aje dorang buka mata, bergerak dari tempat dorang..(mungkin aku banyak sangat tengok cerita seram kot sampai imagine bukan bukan but muka patung tu memang seram woo!

BTW: patung-patung ni seme disembah. pagi-pagi aku tgk ade je bunga ngan colok kat tiap2 patung tu. sebelah hotel pula ada pura. (Pura = templer hindu). Kalau Puri = palace. hee..

Image Hosted by ImageShack.us

gambar laluan dari lobby ke villa. tepi2 tu patung woo

Image Hosted by ImageShack.us

pemandangan sisi villa tempat tido aku..ngeh ngeh ngeh..cam dalam hutan sahaja

Hari ke dua aka Ahad; nothing special..berkurung dalam bilik meeting from 8.30am tu 6.00pm tu pun pasal ada welcome dinner kena gerak kul 7. tataula welcome sapa. bak kata shanthi, Who welcoming who? pasal seme satu office sahaja pergi without facilitator. Lepas abih meeting, jalan tepi pantai layan kedai-kedai.. barang-barang memang murah! mungkin sebab matawang Malaysia lagi bernilai so bila beli barang, convert kepada reasonable tak harga nya dalam ringgit Malaysia memang murah!. Selipar jepun siap bermanik-manik cantik pelbagai warna, only 15,000 which is about RM6.

Malamnya pergi dinner di Ikan Bakar Cianjur. HALAL! Penting tu. Costnya dalam ringgit Malaysia is about RM50 sekali dengan pengangkutan. berapa banyak jenis ikan daa.. sampai nak termuntah aku tgk ikan. banyak pulak tu. ikan sup, ikan goreng, ikan bakar, ikan goreng pedas, ikan sambal! 5 jenis darab 3. ada 15 ekor ikan besar nak dihabiskan pasal kedai tu kira per head bukan kira jumlah order. gila aku mabuk tengok ikan siot…sampai hari ni aku geli nak makan ikan pasal malam tu dah makan banyak gilos. pehtu balik hotel layan CSI supreme sunday on AXN.

Image Hosted by ImageShack.us


hari ke tiga aka Isnin meeting sehingga kul 7.00 nothing special

hari ke empat aka Selasa. last day meeting. sampai kul 7 gak.. Abih meeting aku layan dinner kat restoren hotel sambil tgk live band

Image Hosted by ImageShack.us


hari ke lima aka terakhir aka Rabu Pergi ke Ubud. its about one hour journey from the hotel. singgah Pura (templer) aku tak masuk. maleh..apa nak kagum ngan templer2 gambar. pehtu gi central town of ubud. banyak gak borong. seluar la kain sarung la.. key chain of coz..tanda riak dah sampai Bali…

Balik tu, singgah di bebek bengil (Dirty duck diner) dirty itik??itik yang kotor? Besar restorennya dalam kawasan bendang padi. memang cantik. sambil makan sambil angin bertiup dan nyaman. memang mempesona. disebabkan aku ragu-ragu dengan tahap halal-haram tempat tu, aku just order a slice of tiramisu cake which I asked before order ada buh beer ke idak dalam kek tu.. setelah confirm baru aku order. orang lain makan bebek aku makan kek…terus ke dessert..hahaha…lepas tu balik ke hotel…at 4pm naik van ke airport.

Image Hosted by ImageShack.us

tu tempat aku duduk makan

Image Hosted by ImageShack.us

cantikkan??

Image Hosted by ImageShack.us

lagi gambar pemandangan di restoren bebel bengil

Image Hosted by ImageShack.us

ni pulak gambar padi also in restoren area..kena walk through padi tuk sampai dalam restoren yg nyaman..

0 comments: