Thursday, April 12, 2007

Keahlian Ekslusif di Internet???

Image Hosted by ImageShack.us


Aku dah lama kat dunia internet ni. Sepuluh tahun ada dah kot. Dari zaman dial up modem krekkk kruukkkk krekkkk kepada zaman isdn kepada zaman 1.5mpbs. Sepanjang hidup di dunia cyber ni..ada banyak lah juga forum-forum, ruang ruang sembang cyber yang aku masuk. I must say, I got a lot of friends from the cyberworld. And become a real friend to me somehow.

Ok, keahlian ekslusif. Seperti yang aku tulis kat atas tu, aku sertai banyak forum. Kalau list down mahu dua tiga muka surat banyak forum yang aku layan. tapi sekarang yang aktif aku rasa dalam 3-4 je, dengan youtube lagi..dengan blog lagi... rasa tak buleh control jari dah….banyak sangat! dahla kerja pun menimbun (aku mention pasal kerja pasal kang orang kata aku tak buat kerja pasal melanguk surf net pulak!)

Ada satu forum ilmu ni, masa dia tetapkan bayaran RM10 untuk seumur hidup, aku tak bantah pasal…hey what 10bucks mean for knowledge? even aku tak berapa aktif yang satu ni…aku tepek sticker forum ni..kat cermin depan dan cermin belakang kereta aku! sharing is caring.. apatah lagi forum ilmu. tak rugi lah my 10bucks. Ramai yang membantah, tapi aku nampak reasonable sebalik 10ringgit ni. pengasas tengok banyak sangat crap kat forum, dia nak posting berkualiti sahaja. Iyelah forum ilmu kalau takat nak borak-borak kosong..lepak forum lain! Aku tak tau la skrg forum ni apa cerita, jarang aku jenguk kecuali masa nak tanya soalan je..dan aku suka forum ni even masa gath dorang ingat aku lelaki gara-gara id yang aku pakai!

Keahlian ekslusif di satu forum lain lak. kali ini forum kereta. well I must say, ini satu kesilapan. aku jadi ahli berbayar hari pertama aku register. patut aku usha usha dulu tengok market. rupanya tahla..aku tak berapa gemar. rugi 10bucks aku.

dan yang ketiga ni, I must say the most funny so called keahlian ekslusif (aku tak de langgar satu peraturan pun kat forum..kalau aku kena ban sebab apa yang aku tulis dibawah, adalah sangat kelakar. It’s my opinion and I dun ask people to agree with me here)

Ok, aku dah lama dengar ura ura dorang nak buat ahli berbayar. Oklah, nak tampung bayaran server. Ok…go a head. Count me out. I like forumning and I love free forum more! keadaan menjadi terdesak, sampai satu peringkat forum yang satu ni down 2-3hari sebab masalah kewangan. Kemudian bangkit semula come out with idea ahli berbayar! yezza. good thinking!.

Sebab aku dah biasa dengan dunia forum, what I can say is ‘good luck my friend’. we must admit, people love free stuff. Bayaran RM10 seumur hidup pun ramai yang complaint dan lari ke forum lain..ada ke yang sanggup bayar RM120 setahun (siap tertakluk kepada peraturan) untuk berforum. E..orang lain aku tatau..aku? akan jadi ahli free sampai dorang close forum hanya untuk orang berbayar je. Gile per nak bayar RM120 setahun semata-mata nak berforum?? (mesti dorang akan reply..nak tampung bayaran server, dan ini tak paksa) ..yee… tak paksa… so do i..and aku ahli free…since 2001 and still….

Aku duk tengok ruang kelebihan jadi ahli berbayar. Langsung menyebabkan pagi aku ceria. Kelakar amat. 5% for cenderamata forum? 5% for aktiviti? aktiviti apa bang? kak? minum di NZ curry house? (kalau minum kat nz…5% discount tu mamak nz ke yang bagi?) eh wait…mana boleh berkumpul tanpa kebenaran. kang kena rakam tape lak..takut tercakap menda-menda rahsia ala-ala memburukkan orang-orang atas? takut ngan bayang-bayang sendiri??? pehtu ada la lagi yang kelakar..email address,…journal..etc…takpe…sapa-sapa yang nak ..pergilah..for me..i appreciate your afford and idea.

aku tengok kat forum tu, bertambah ruang untuk ahli berbayar. mende-mende yang diharamkan suatu ketika dulu berada dalam forum tu.. oh..kenapa ya..even dorang menawarkan pengiklanan tapi tidak sekencang forum-forum free yang lain pengiklanan berlangsung? Sepanjang aku hidup sebagai ‘Ezza’ kat forum tu, yang aku nampak ialah…rules sahaja dekat 40. ada ke forum lain yang ada rules sebanyak forum ni? pemosting mesti skima tahap gaban. kalau tulis rude skit, mula lah kena warning etc. cakap pasal politik skit pun tak boleh. cerita pasal kerja kat kedai perabot sambil tunjuk gambar kedai perabut yang ko kerja tu pun dikira iklan. What funnier? buka topic cari anak kucing kot kot ada orang nak donate diklasifikasikan sebagai iklan???

Banyak perkataan yang tah hapa-hapa disensor? forum kalau skima sangat, sorry to say..ada ke yang nak mengiklan? mod yang jaga pun sometimes very funny. ada satu bilik discusi pasal automasi diberikan tah kepada sapa…layak ke dia? kalau setakat tahu ‘masuk tiga pages..lock topik’ budak baru sekolah pun tahu buat. aku tengok ramai lagi yang deserve jadi mod kat bilik tu. mod bilik tu pun tak penah pun aku tengok posting satu menda yang ilmiah pasal automotif. Aku tengok kat satu tempat, ada jawapan pasal bilik tu diberi kepada dia adalah kerana dia ‘rajin bertanya’? aaa.tanya apa? kat sapa? dimana? guling…..

forum lain pulak, forum kereta kecil2. forum yang ini memang free and easy. sampai sometimes aku rasa tak selesa pasal dorang open gila. cakap pasal seks pun selamba. terkejut aku memula. so far ok. aku masih setia ngan forum yang ni cuma aku ambil prinsip takkan reply kat topik2 yang biru-biru tuh. aku login masuk kat bahagian teknikal sometimes. even I dunno much tapi aku ambil inisiatif untuk tahu. at least aku tak kena tipu buta buta kalau aku gi bengkel kereta.

forum lain lak!. ini forum sempoi…suka aku kat forum ni.posting aku bukan banyak pun tapi hari hari aku login…yg menarik mestilah board gossipnya. tapi aku juga masuk board Car and Motocycle. Gossipnya mabeles. siap di ceduk oleh surat khabar sampai sometimes aku rasa kalau baca paper, dorang recycle story dari forum yang satu ini.

What I Saw Lately…. keahlian ekslusif forum is ridiculous..;)

8 comments:

Eden said...

You make perfect sense my friend.:)

Eden said...

You make perfect sense my friend.:)

Wawa said...

ahaha..been talking bout this too.

ridiculous and totally hilarious.

Anonymous said...

Forum tu diaorang punya. Kita join pun dengan kerelaan kita. Kalau kita setuju dengan syarat yang mereka tetapkan kita ikut. Kalau tak setuju jangan ikut. Forum mereka, persetujuan kita.

Mereka tidak paksa. Malah mereka bagi pilihan. Ahli Premium, ahli biasa atau tak jadi ahli adalah hak kita untuk menentukan.

Anonymous said...

feel free to join another forums. the choice is yours. why bother to stay there if you did feel it was totally ridiculous? well, u have the answer.

tepuk dada tanya selera
satu restoran banyak pilihan. lauk gred A, gred B, gred C
so pilih la gred mana yg rasa nak makan
kalau tak lalu makan, pergi kedai lain
habis cerita.

ezza erisa said...

anonymous,

you such a chicken..only chicken will behave like you...

ko ni mesti kuncu2 bersekutu chicken2 yang lain tu kan?

well..chicken is chicken...i say what i want to..dan at least aku tak jadi chicken...letak komen tak tinggal nama....takut ke?

ezza erisa said...

byha mod aktiviti tu cam chicken..chicken busukkkkkkk...

soalan ezza; apa masalah ko report2 activiti nih?

lagi: aku tak perlukan jawapan dari u guys..

bodo ke chicken? tanya tapi tak perlukan jawapan....
retard is it?

byha chicken byha chicken..coward

deida said...

OMG.. aku baru perasan entry ni!

owh hai anonymous a.k.a chicken.
Ahahaah nape takut nak dedahkan nama snd?

Masalahnya kan.. aku suke gi forum tu sbb aku nak tgk stupidity level mod2 di sana je.. how they control other users but then now u see... mod yg lebih emosi dari regular user.. ahahaha~

Kalo dlm forum pon dah xbley jd pemimpin, kat luar jgn hrp la ek? Hahahahah bhya & ryea suck.. hiihi sorry ek akak ryea ku... aku sudah anti dgn dirimu sekarang.. hikhik!