Monday, February 26, 2007

Qabil Khusry Qabil Igam @ Midvalley

Sekali lagi filem melayu! Hehehe, Aku bukan bias. Tak semestinya filem sebelum ini menghampakan maka aku akan haramkan kaki ke wayang untuk menonton filem melayu. Tajuknya macam filem Hindustan, dan harapan aku semasa beli tiket adalah filem ini bukanlah saduran filem popular dari bollywood.

Adegan bermula apabila seorang ibu bersalin di rumah dalam keadaan kilat guruh. Selepas bersalin, si ibu terus meneran dan mak bidan yang kelakar tu kata, nak teran apa lagi…ni anak kau dah lahir (lebih kurang begitulah kira dialognya ) teran puya teran rupanya ada lagi anak sorang lagi nak keluar. So jadilah kembar, dan tiba2lah pula air banjir naik dengan pantas sekali. (satu adegan tak logik disini, bidan zaman dulu even tanpa kelengkapan moden, selalunya dia tahu kalau seseorang tu mengandung kembar atau normal, ni tataulah dari mana dia import bidan lemau ni)

Bila air dah naik, sekeluarga ini, dan bidan telah digambarkan berada di atas bumbung rumah menunggu untuk diselamatkan. Mak bidan sungguh kelakar, aku terbahak-bahak teringat dialognya. Watak ayah dilakonkan oleh rahim razali manakala watak ibu pula dipegang oleh Fauziah Nawi. Mak bidan = Rosnah mat aris. Kenapa dalam filem ni, tak ada sgt promo Rahim Razali berlakon, compare dengan cerita ‘Cinta’ dimana beriya2 dipromosikan lakonan oleh Rahim Razali. (ada adegan tak logik jugak di sini, heheh perempuan baru bersalin, kembar pula tu…bolehlak selamat naik keatas bumbung rumah. Macammana agaknya dia panjant naik ya)



Ok, selamatkan lahir dua anak kembar yang dinamakan Qabil Khusry (Han Isaac) dan Qabil Igam (Rusdi Ramli). Dalam babak2 seterusnya dah digambarkan diorang dah besar sedikit. Dah jadi kanak-kanak yang happy.



Kemudian datanglah adegan yang sadis, Qabil kushry dan Qabil igam naik basikal terlambat pergi sekolah di tahan oleh adik beradik lain iaitu Rani dan Karisma (Ziana Zain dan Erra Fazira) (why why why guna nama Industan aku pun tak faham) .Kenapa aku kata sadis, pasal dorang ni dah tua bangka..masing-masing dah lebih 30 malah si Rusdi Ramli tu ada anak yang aku rasa dah dekat nak abih sekolah menengah..digambarkan jadi budak sekolah. Adeh..kesian pulak rasanya…



Diorang bergaduh, Karisma garang cam singa, Rani gatal. Kelakar pulak Khusry siap chup si Rani dan pass Karisma kat Igam. Dari situ Karisma dan Igam digambarkan bermusuhan pulak .



Banyak adegan kelakar. Memang aku terhibur. Satu hari, Karisma, Rani dan kawan-kawan pergi mandi sungai (fuh seksi betul Erra dengan t-shirt merahnya…slruppp) baju dorang hilang, rupanya Khusry dan Igam punya kerja. Kena kejar keliling kampong. Tupun kelakar banget! Balik rumah kena marah dengan keluarga masing-masing.

Revenge is sweet! Karisma lastik sarang tebuan, Igam tak dapat lari pasal spek mata dia hilang. Khusry lari balik dapatkan adik dia, dua2 masuk spital. Kemudian jadilah bercinta ke empat –empat watak. Yang Khursy dan Rani aku fahamlah, yang Karisma dengan Igam aku tak faham, dorang jumpa jumpa gaduh…tak didetailkan macammana boleh bercinta.

Babak kelakar masa Karisma Tanya Igam pasal Khursry nak masuk meminang Rani. Boleh Igam buat-buat lembab..bila Karisma Tanya dia camner. Igam jawab.. khursy masuk minang Rani, bukan masuk minang Karisma. Adeh.. kekelakaran disini.

Semua kekelakaran tu berakhir bila hari perkahwinan mereka, Igam di tangkap masuk penjara pasal terbabit dengan dadah. So yang kahwin Cuma Rani dan Khursy. Selepas 3 tahun dalam pusat serenti, Igam kembali. Tapi Igam kembali dengan penyakit aids. So dia tak boleh kawen dengan Karisma. Karisma kawin dengan laki orang yang gila kat dia. Selalu kena dera. Last last karisma tahu Igam putuskan tunang pasal dia ada penyakit.. Di dalam hujan, Karisma terbunuh akibat Igam nak tikam laki Karisma yang jahat, tertikam dia lak.



Overall bagi aku kelakar, tak sedih pun..sampai akhir kelakar terutama. Untuk hiburan tanpa fikir logik, tontonilah filem ini.

UNTUK RUSDI RAMLI, aku rasa dia paling berjaya bawa watak, menjadi. Aku tak boleh imagine kalau Yusry yang berlakon mesti tak jadi camtu.

Komen aku selain menghiburkan adalah seperti dibawah:

  1. Igam zaman kecil pakai spek mata, tahap kronik digambarkan pasal bila spek mata dia jatuh, dia duk meraba-raba tak jumpa sampai kena sengat tebuan, tapi bila jejak dewasa tak pakai pulak. Aneh??
  2. Memula aku ingat, bila Igam kembali after 3 years, Khusry dan Rani masih belum ada anak. Rupanya (kalau korang perasan) ada anak..nama anaknya Alif (seperti yang disebut oleh Karisma kat air terjun masa dia tengah jiwang karat ngan Igam) TAPI perasan idak, budak nama Alif tu tak pernah wujud pun. Mahal ke pelakon kanak-kanak sekarang a? Even masa Rani terbaring di rumah mertuanya selepas di serang oleh tah sapa-sapa, still tak muncul budak tu.
  3. Rani, waktu lepas kena serang terbaring kat beranda rumah, mulut belah kiri yang lebam. Waktu Khusry sedih pasal dia salah anggap Igam, aik lebam belah kanan lak! Boleh bertukar tukar tu…hehehe
  4. Adegan nyanyi lagu Hindustan tu, ditiadakan lagi baik. Tak ada relevant dengan movie dan membosankan. Panjang gila lak. Dan lagu tu.. hahaha Pasal kejiwaan penyanyi kepada negaranya Hindustan. Pasal apa boleh masuk dalam filem ini pula. Tak tau makna lagu..jangan pakai selamba gaban masuk. Sakan aku nak gelak!

Oh oh..selingan,,semalam 25/02/2007 kat Buletin Utama ada fasal orang kerasukan akibat sihir Iya bukan cerita kelakar, tapi yang kelakar tentangnya ialah, masa memula siar tak tutup pun muka pesakit. Kemudian bila cerita pasal tu dikeudarakan, walla tutup pulak. Kelakar…tak nampak ke apa mende tu dah lepas ke air?



Itu je kot?

Friday, February 23, 2007

Cinta Medik @ tv9, Every Thursday Nite

Erm, macam ni ke eja tajuk drama tu? Ke ejaannya ialah medic? Which ever, still refer to that funny drama. Aku suka juga cerita ni. First time tengok dengan penuh perhatian adalah malam tadi. Yang aku tau, pengarahnya ialah so called prof. iaitu Razak Mohaiden. If I spelled your name wrong, then blame me. :D I dun care.

Aku selalu tengok cerita mamat ni cam ada je fakta yang tak betul. Tahla, mungkin sebab dia prof so dia rasa dia serba tau. Kan ada dulu dalam majalah kartun tahun 80-90an dulu, nama satu watak tu ialah Prof Serba Tau (PST). Honestly, aku rasa mamat ni la yang jadi watak tu. Teringat dalam temubual dirancangan malam iaitu sensasi dia kata peminat bodoh yang tak reti mentafsir hasil seni je yang komplen filem dia lawak bodoh. Well, call me stupid, call me idiot. Aku salah seorang yang benci menonton filem dia. Stereo, mono gigo type.

Oh berbalik kepada cinta medik semalam. Oh please, aku terhibur dengan ceritanya. Bukan terhibur kerana ia begitu best untuk ditonton tapi terhibur kerana banyak adegan dalam drama tu yang aku rasa adalah TIDAK BETUL DALAM SITUASI REAL LIFE. Aku tak tumpu perhatian pada 30mins pertama. Tapi 30mins terakhir memang aku layan la. Antara yang kelakar:

1. Dari kolej membawa ke hospital, semua orang pakai tali batch kaler kuning. Even doctor. Dan juga adik kembar doctor yang sakit split identity tuh. Kalau kata tu matric kad tuk student then why kat hospital pun doctor pakai gak? Nak kata mende tu hospital yang bagi..tak penah lak aku nampak kat memana hospital doctor pakai tali batch ngan name tag besar gedabak. Dan budak2 so-called medic tu pakai dari dalam kolej lagi sepenglihatan aku.


2. Masa seorang watak kena culik, kat rooftop, guess what, penculik dengan mangsa still pakai tali batch kuning tu. Skima betul org gila zaman sekarang. Oh dan sewaktu abang kembar penjenayah tu bercerita kat budak2 medic tu pasal awek penjenayah tu curang, (kira flashback, penjenayah sakit mental tu ngan awek dia tengah nak clash kat hospital la) a few years ago, wah..tali batch kuning tu pun ada jugak tu. Glemer betul. Berapa banyak tali batch kuning tu dapat duit hasil berlakon jadi pak pacak ni


3. (PADA YANG TAK TAHU, TALI BATCH TU MAKSUDNYA TALI YANG ORANG GANTUNG KAT LEHER TU)


4. Ok, enough said about tali batch yang jadi pelakon tambahan tuh. Kali ni kita beralih pulak kepada, budak2 yang jadi intern kat hospital tuh. Selalu intern diletakkan kat hospital yang sibuk so intern-intern ni boleh belajar. (INTERN also known as student praktikal la kalau kat Malaysia ni)


5. Tapi dalam cinta medik ni, ada banyak mende yang pelik ngan intern ni. Intern merawat pesakit tanpa kehadiran doctor sebenar. Intern sepatutnya jadi doctor pengiring sahaja, yang tengok, kaji study apa yang doctor senior buat. Dahla tu, siap beramai2 boleh keluar bersiar-siar cari kawannya yang hilang itu. Macam tak ada kerja sahaja. Dan tak ada doctor senior untuk direport.


6. Intern berkeliaran dalam kawasan hospital macam tukang cuci hospital lak. Believe me, selain pesakit yang terdampar atas katil yang dirawat oleh intern tu, hospital tu kosong. Wa…bersenang lenang lak intern2 tuh. Aku tengok dalam grey’s anatomy, ER or even scrubs yang funny gile tu pun hospital digambarkan sebagai tempat yang sibuk. Kecualilah, intern tu pergi buat intership kat hospital ulu tembeling which is I doubt sesunyi dalam drama cinta medic malam tadik. Oh aku tahu, nak jimat budget, taknak bayar pelakon extra pasal semua duit dah abih bayar untuk pelakon pembantu yang lain iaitu ‘tali batch kuning’

Sekian, saya penonton yang bodoh. ;)

Thursday, February 22, 2007

Something kindda funny ;)

So now, even if you’re going out to buy like, a Toyota Vios, you’re expecting it to perform like a space rocket, because Britney Spears herself was driving up and through walls in one
this one refer to the back Vios advert in 2003 I guess."

I blame all this on advertising. Really, I do. Nowadays, it doesn’t matter if it’s a roadster, a sedan, an MPV, a pickup even a scooter.

Everything goes “whoosh”! Everything is left in the background as said advertised object screams into the future at the speed of light. Although according to Einstein, you’d be screaming into the past. But you don’t expect ad people to get this right, do you?

So now, even if you’re going out to buy like, a Toyota Vios, you’re expecting it to perform like a space rocket, because Britney Spears herself was driving up and through walls in one.

And that’s maybe forgivable given the kind of names Toyota gives their cars – Vios, Altis, Yaris. You’d expect them to be powered by some sort of sub-atomic element that’ll give you unending acceleration to the point that you can travel around the world so fast that you’ll rear-end yourself.

But what about Honda City? Surely “City” means something more comfy and sedate. No, you wanna leave all you mundaneness behind and get into an exciting car! After all, a Japanese band called Madness wrote the jingle for this car.

Even more ridiculous, is the same expectation of a car called the Civic. Isn’t a civic-minded fellow supposed to be polite and all?

In this case, hell no! The Civic has had a long history of being a car for the boy-racer, thanks to its days where the three-door hatchback variant was the modification-philliacs’ car of choice.

So even when Honda decided to usher the Civic into adulthood as it hits its seventh generation, getting it to settle down with a wife, three kids and a cocker spaniel, the damn car still held its appeal for the boy-racers.

Source Shannon@nst

Wednesday, February 21, 2007

Ghost Rider @ The Mines On CNY

Photobucket - Video and Image Hosting

Layan cerita ni di The Mines. Masa hari raya Cina sambil usha telefon bimbit baru. Motorola K1 menarik dimata ini..Original (bukan set AP tanya kat the Mines price agak pricy la bagi aku yang sentiasa kering tak basah-basah ni..RM1099, original set)

Sementara tunggu waktu wayang bermula, sempat ronda ronda keliling Mines. Walla, banyak kedai tutup. Hari Raya la katakan. Tapi ada gak chinese yang buka kedai. Eh..dorang ni tak beraya ke? Takde famili? Tiket bas habis? Aku tengok tabah je, takde meraung-raung pun kena kerja di hari raya...hehehe

Ok, masuk tengok wayang. Itik kata tak best.. Aku pun takde la high expectation. Kang kuciwa lagi.tapi separuh jalan movie, aku duk ternanti-nanti part tak best..tarak pun tik...Seme best sahaja.

Pasal seorang pelagak ngeri, ngan ayahnya. Bercinta dengan seorang awek. Ayah dia ada kanker (bahasa Indon nih). Ada evil datang, kononnya boleh pulihkan keadaan ayah dia dengan syarat dia buat perjanjian dengan evil tu..ala2 cerita Perjanjian Syaitan. Tapi dia pun tatau apa isipadu surat tu. Esoknya ayah dia sembuh tapi...esoknya juga ayah dia mati time buat lagak ngeri. Dia sedih syahdu keciwa etc. Pehtu dia jadi pelagak ngeri yang mabeles. Eksiden langgar dinding pun selamba bangun, death cheater orang panggil dia. Dia dah tau..dia tak sama cam orang lain..

Dihari ulangtahun kematian ayah dia, dia jumpa awek dia dulu. Dan hari yang sama dia buat lompatan melepasi helicopter..fuh..canggih!. Peh lompat heli, terus gi kejar awek dia ajak dinner. Awek dia pun setuju...Malam tu..dia berasap..hehehehe..berasap betul..bukan panas baran..dia berasap2..lepas tu dia jadi ghost rider...


Tapi masa last last tu aku pelik gak, masa awek dia sentuh pipi dia..tak terbakar ke tangan awek dia..masa tu muka dia berapi tuh. Dan cerita ni ada banyak part kelakar. Terutama bila part dia baru jadi Ghost Rider. Dan masa dia cerita kat awek dia kenapa dia tak muncul masa malam dia ajak keluar dinner tu..kekekek


Malas nak spoil...yang best..ayat dia 'Let's ride' dia start engine motor, terus fuh....kepala berapi.....


Photobucket - Video and Image Hosting

Cinta Rahsia TV3

drama kat tv3 sebelum drama Cinta Ikon sekarang. Disiarkan pada pukul 7.30malam hari Isnin hingga Rabu kot..aku tak ikut sangat pun cerita ini. aku kenal banyak la jugak pelakonnya. Kisah pasal seorang awek dari kampung ke? apa ke.....duk umah sapa tah..yang ada anak laki dilakonkan oleh Azizan Nan...Pasal Azizan Nan ni dah secara biarlah rahsianya jatuh cinta dekat awek tu. Erm. aku taknak elaborate panjang-panjang..pasal sebenarnya aku tatau pun jalan ceritanya.. Yang aku tahu..awek tu kena rogol dek tunang dia..pehtu Azizan Nin jadi pak sanggup..eh iya ke..sorry la kalau aku silap pasal aku jarang tengok cerita ni. Hari kerja aku sampai dirumah pukul 7 - 8 everynight..

Ok, aku nak bercakap pasal babak rogol dalam cerita tu. Bukan pasal aku teruja tengok heroin drama tu kena rogol tapi aku rasa orang yang tulis skrip cerita ni tak buat kajian mendalam pasal rentetan dari kejadian rogol tu. Yang dimaklumkan (kalau tak silap aku la..pasal aku tak tengok sangat), awek tu kena rogol, gi report polis kemudian awek tu muntah2? pregnant? what the heck?

Untuk panduan awek-awek, (kita semua minta dijauhkan dari kejadian jenayah ni, tapi ini panduan yang aku tau)

1. Kejadian rogol berlaku
Jangan balik rumah, mandi menangis-nangis dalam bathroom. Salahkan diri sendiri, etc. Langkah pertama yang perlu dibuat ialah, mangsa perlu pergi ke balai polis untuk buat report polis. Ya, kamu takkan dapat kembalikan apa yang hilang tapi peluang untuk menghukum penjenayah adalah tinggi. Di ingatkan sekali lagi, JANGAN BERSIHKAN DIRI. Polis mau kumpul bukti-bukti DNA, cap jari etc kat badan kamu tuh.

2. Dalam cerita Cinta Rahsia, awek tu dah report polis tapi pregnant? NONSENSE..
Ikut realitinya, setelah mangsa pergi report polis within 24hours perkara buruk tu berlaku, pihak hospital akan bagi pil pencegah kehamilan. Mereka juga akan diberi kaunseling.

Jadi, penulis skrip Cinta Rahsia, macammana boleh terskip lepas report polis, boleh pregnant pulak ni?

Monday, February 05, 2007

Malam Ahad 4 Feb 2007

ABPBH
Aku layan 1jam setengah sahaja. Dari pukul 9 sehingga ke pukul 10.30malam. sebab pukul 10.00malam ada cerita kegemaran aku yang masuk dalam list ‘tidak boleh miss’ iaitu One Tree Hill. Tak kiralah ada rancangan apapun, demi rancangan yang ada dalam list ‘tidak boleh miss’, aku akan tinggalkan rancangan-rancangan lain itu.

Pembukaan agak menarik, dimulai dengan Aishah, suaranya masih wow. Masih lunak, masih sedap didengar. Kemudian dah abih sessi pembukaan, keluarlah Raja Azura dan Fauziah Ahmad Daud. Tang ni memula menarik..tapi lama-lama bosan pulak. Lama betul ucapan pembukaan. Apapun aku kredit dorang berdua, inilah yang dinamakan pengacara, skrip tak ada ditangan. Walaupun mesti dorang ikut skrip tapi at least aku tak rasa annoying tengok dorang duk membaca skrip.

Macam Fazura kat Anugerah Skrin, macam tiga serangkai kat Juara Lagu. Tak abih2 tunduk baca skrip. Takat nak baca skrip, kuceng pun boleh jadi pengacara majlis. Terima kasih..

Aku takpuas hati Linda On menang kategori DJ Popular. Aku rasa Fara Fauzana lebih layak. Entahlah..dia popular dihati aku. Halim semang suck! Masuk-masuk terus terjah mic. Teruja sangat menang pasal semua orang dah tak minat dia tak dengar dah dia punya suara since dia masuk radio orang-orang purba itu. Mesti sebab tu…keluar j eke pentas terus terjah mic. Sampai penyampai hadiah siap datang tepuk bahu cakap ambil hadiah dulu. Hahaha..LOL ..ko kelakar la halim semang. Pehtu duk bercakap pasal kematian mak dia. Come on man, you too old to depend on your mom.

Oh dan aku nyampah dengan kegedikan rita rudaini. Dahla masuk2 tergelincir kat pentas. Pehtu sibuk nak abang misai.

Oh dan yang paling aku teruja dan gembira bila Artis Baru Popular dimenangi oleh Farawahida. Bukanla aku minat farawahida. Aku bukan peminat lagu-lagu melayu pun. Siapa-siapa penah kenal aku tau la, aku not into malay song sangat. Muzik aku influent dengan lagu-lagu English dan Indon. Bukan la pasal aku bagus sgt berbahasa English, bukan juga sedara mara aku dari Indon tapi Indon is far creative than us.

Aku teruja dan bersorak sakan bila nama farawahida diumumkan sebab paling utama, antara calon dalam tu adalah seorang perempuan yang maha tidak sedar diri yang menjaja cerita cinta dia di semua majalah dan akhbar di Malaysia ni dan bertanding dalam ABP dalam kategori ini atas tiket itu. Popular meraih simpati. Siapa lagi..INA NAIM POYO. You sucks aa! Err ko faham ke apa maksud suck ina?? Buat album, lagu orang tak pasang kat radio kata boikot. Kalau dah suara ala2 katak panggil hujan, kuceng pun takmo beli album ko.. Aku tak tau tang mana artisnya Ina selain buat buku cerita pasal kekecewaan dia pada Mawi. Er…adakah engkau orang pertama yang putus cinta di dunia ni? Orang lain experience lagi dashyat dari kau, hanya kerana dia adalah Mawi, kau pun cuba menangguk di air keruh. Malangnya, even aku tak suka mawi, I hate you more Ina. Waiting for the moment, you fall. Fall very very hard. Kau ingat orang suka kau? Blah…

Aku tengok separuh jalan je kemudian aku layan One Tree Hill

Kemudian aku layan Too Posh To Wash. Aku geli la tengok orang UK ni.. ada gak yang style tak suka mandi? Sib baik orang-orang di Malaysia dididik dengan mandi pagi..mandi tengah hari..mandi petang. Cuma bila dah bekerja, jadi mandi pagi dan mandi petang sahaja.

Gigi tak suka gosok..yark..pastu boleh lak boyfriend dia nak kissing..Geli betul….