Monday, January 29, 2007

Epic Movie

Epic Movie adalah filem seangkatan dengan filem-filem lain seperti Date Movie dan Scary Movie. Iaitu gabungan dari kisah filem-filem lain disatukan menjadi satu filem yang kelakar yang tak tercapai akal fikiran normal.


Sapa-sapa yang gemar hiburan sempoi tak fikir logik, go for it. setakat nak enjoy lepak dalam movie, this is the right movie for you guys! Paling byk kisahnya pasal Gnarnia la. With silent G.

In the end rupanya ke empat-empat anak yatim tu adik beradik which is kindda funny sebab sorang kulit putih, sorang kulit itam, sorang India sorang lagi tataula..Mmg kelakar sih..


Sebenarnya aku heran, macammana filem ini diletak bawah klasifikasi U sedangkan banyak adegan yg agak daring, boobs and butt everywhere. Patut letak 18SG sebagaimana Scary Movie 4.


Macam Seed of darkness tu, 18PL tapi tak serampun. Erm.orang yang tukang klasifikasikan movie ni..ikut sedap jantung dia sahajakah?
Photobucket - Video and Image Hosting

Death Note the Last Name

Berikutan kejayaan besar filem pertama yang di filemkan dari anime 'Death Note' maka muncullah Death Note the Last Name ni.Aku sendiri menunggu lama sejak dari bulan November 2006 untuk menonton sambungan dari Death Note ini.



Dengar khabar-khabar angin, Death Note akan di inggeriskan berikutan sambutan hangat akan versi Japan ini. Apa yang paling aku suka pasal Death Note ialah walaupun di klasifikasikan sebagai seram, tapi sebenarnya kelakar. Terutama si Ryuk..setiap kali dia muncul aku terasa kelakar manjang. Gelagat dia selamba even sepatutnya dengan nama 'Tuhan Kematian' dan juga wajahnya memang menggerikan. Tapi Ryuk, pinggang kamu ramping siotttt...


Cerita dimulai dengan pengkebumian teman wanita Light yang mati dibunuh oleh Kira. Erm, Light adalah kira. Kira adalah watak alter ego si Light yang konon niatnya mahu membersihkan dunia dari jenayah tapi sedara luar sedar dia sebenarnya dah jadi penjenayah pun dengan berusaha membunuh orang-orang yang menyiasat siapakah Kira.


Kemudian muncul pula Kira ke dua yang turut mendapat buku Death Note dari Tuhan Kematian yang lain, Rem. Tapi Rem tak macam Ryuk..Rem tak kelakarrrrrrr... hahah. Kira ke dua adalah seorang pelakon yang bernama Misa. Boleh tahan ganas, dapat je buku Death Note, terus membunuh. Misa, gothic siot. Tapi cantik!


Berbanding filem pertama, filem ke dua ni selow sikit. Tapi aku suka penampilan si L. Cara pegang handphone, cara pegang sudu, duduk mencangkung memanjang.


Sebenarnya aku duduk seat ke dua kebelakang, aku harus mengakui penglihatan aku semakin tak baik. Mungkin moralnya aku kena pakai cermin mata lain kali untuk melihat filem di pawagam. Aku jadi tak faham sangat sebab aku tak nampak, subtitle dia pun satu hal kaler putih...kalau kebetulan latar belakang putih tak nampak. Subtitle english pulak dibawah sekali, which is aku tak nampak jugak pasal kepala orang depan aku maha tinggi.


Apapun keseluruhannya aku suka cerita Death Note ini. Aku puas hati juga dengan endingnya dimana Kira / Light mati. Tapi semua orang tak tahu Light itu adalah Kira. Yang diberitakan kepada orang ramai adalah Light mati dibunuh Kira.

Yang paling tak best, L pun mati juga. Demi menyelesaikan kes ini, L sanggup berkorban nyawa. Oh sadisnya. Mungkinkah ini filem terakhir Death Note? I gonna miss Ryuk so much..

Aku bagi rate 4 out of 5 star.. Pasal aku suka Death Note...:D

Friday, January 26, 2007

Syaitan

SYAITAN:

Memula, sebab kenapa aku tampal tiket wayang aku ni adalah untuk membuktikan aku sudah menonton filem yang MAHA TIDAK SEDAP ini sebelum aku mengutuknya. Ya jagalah engkau wahai penerbit filem, pengarah, pembuat skrip, pelakon, dan sesiapa sahaja yang berkaitan dengan pembikinan filem SYAITAN ini.

Aku dapat tahu skrip filem ini dihasilkan dari idea skrip filem pendek selama 15minit yang dihasilkan oleh god knows who. sorry, aku tak kenal penulis-penulis skrip di Malaysia ini.

Aku memang kaki wayang, sebulan 3-4buah filem di tonton di pawagam adalah perkara biasa. Aku juga secara jujurnya jarang tengok filem melayu kerana hasilnya selalu mengecewakan. Lepas ni pengarah, penerbit filem melayu jangan lagi kutuk kaki wayang yang bias, yang hanya menonton filem luar sahaja, filem tempatan di anak tirikan ditepi tangga. Kamu layak mendapat layanan sebegitu dari kami, kaki wayang ini.

Filem tempatan pertama yang aku tonton di pawagam tahun 2007 ini adalah seed of darkness, menghampakan!! Filem tempatan kedua, aku tonton iaitu SYAITAN lebih menghampakan. 2 kali lebih menghampakan dari biasa.

Aku senaraikan kemenyampahan aku pada Syaitan oh diulangi sekali lagi, tenaga kerja SYAITAN, kamu tidak boleh membenci aku kerana aku sudah menonton dan rasanya satu panggung dilanda kebosanan. REFUND BALIK RM10.00 aku wei!! membazir waktu aku sahaja. Kalau ada orang nak bagi cd haram SYAITAN untuk ditonton pun, aku nasihatkan janganlah tonton. Membazir....

1. Skrip longgar, terencat akal.
- kisah dimulakan dengan si Saad pegang pisau berdarah, lepas tu orang ramai datang tumbangkan dia. Sampai akhir, aku tidak nampak kaitan dengan cerita di babak-babak lain. Kerana, ikut cerita seterusnya.. Saad upah seorang manusia lain untuk membunuh si Muslim.

- Apa kaitan kelibat orang dalam rumah pada memula Muslim dan Dalila pindah masuk kerumah baru mereka?

- Kawasan perumahan sikit punya elit, tapi dikhabarkan, Muslim dan Dalila adalah orang pertama yang pindah kesitu. Siap ada jaga pula tu. Logik ke? logik ke?

- Aku tak nampak pula kaitan anak terencat akal tu dengan si Dalila. Anak terencat tu takut dan nak marah bila tengok Dalila. Soalnya kenapa? Di sepanjang aku terdera satu jam lebih menonton, aku tak nampak scene si Dalila jumpa dengan Saad merancang benda-benda negatif sambil dilihat oleh anak terencat akal si jaga tu?

- Si isteri tukang yang kena upah untuk membunuh tu, apa jadah pergi jumpa muslim minta maaf? siap nangis2?

- KENAPA SAAD DIGAMBARKAN SEBAGAI ORANG WARAK, PAKAI KUPIAH, PAKAI CELAK. kamu hendak simbolikkan lelaki warak pun ada syaitan jugak dalam hati? well, nonsense..merendahkan martabat orang warak-warak sahaja.

- Kata Dalila kena kahwin paksa, tiada satu pun dalam scene yang menunjukkan Dalila memberontak taknak kahwin.

2. Filem budget murah ke?
- Rumah dibina dalam studio, Walla memang nampak sangat rumah buatan. Diwaktu Muslim menghempas pintu tandas.. sekali hempas sahaja dah bergegar satu rumah.

- Pelakon ada berapa kerat sahaja? Tak ada pelakon pembantu yang muncul sekali sekala pun. Aku nampak Rosham Noor, Lisdawati, Spark (spark dalam remp-it,aku tatau nama dia), anak terencat, Doktor ( seorang je doktor yang sama even kat klinik mana-mana).

3. Muzik latar yang tidak kena tempat. Apa pasal muzik dari awal hingga akhir muzik konon berdebar macam cerita hantu? sedangkan tak kena langsung

4. Cerita thriller???
Pada aku, ini bukan cerita thriller, ini cerita bosan gile.

5. Rosham Noor dan Lisdawati, tak masyuk a gandingan kamu berdua. Rosham dah nampak tua sesangat, kalau nak gandingkan juga dengan Lisdawati at least jangan buat macam pasangan baru kahwin. Tak sesuai. Rosham tak sesuai berlakon jadi orang umur 20-an la. Kalau letak satu anak ok juga.

6. Lisdawati. Berlakon cam kayu jati?? Suara lemah lembut yang dituturkan tu tak kena masa. Time sepatutnya angin pun suara lembik lagi. Konon ikut skrip jadi isteri yang baik ke? Walla, tak sesuai. Tak kena la asyik lembik manjang. memberontak sampai nak bunuh laki boleh, tapi cakap lembik cam tak cukup makan nasi???

7. KALAU ADA SISTEM REFUND sila la refund masa aku yang terbuang. Kalau movie ni success memang sah rakyat malaysia buta seni

8. Low classssssssssssssss


Cinta

Apa makna sebenar cinta?

Minggu lepas, semasa di KLCC, aku menonton wayang Seed of Darkness. Aku masuk awal (tidaklah awal sangat cuma masa tu lampu belum dipadamkan). Kebetulan tempat duduk sebelah pasangan MELAYU. Semasa aku masuk nak lalu diaorang tu, kepala perempuan dah senget dah ke bahu teman lelakinya. Macam tak ada tulang leher. (Oh aku katakan teman lelaki kerana selalunya kalau dah sah, dah boleh merenyam kat bilik tidur sendiri kat rumah, diaorang tak merenyam kat depan orang, dikhalayak ramai)

Aku ambil tempat duduk, senget semakin menjadi-jadi. Nota tengah jalan: lampu belum padam lagi ni. Aku sempatlah mengeluarkan ayat laser sedikit; harap-harap awek dia yang duk sebelah dia tu dengar lah ‘LAMPU BELUM OFF, MAKSIAT DAH ON KE?’ tapi macam biasa, bila dilambung ombak berkasih sayang, bukan nak dengar teguran orang.

Bila wayang SEED OF DARKNESS bermula. Pencarian dalam gelap pasangan sebelah aku pun bermula. Malas nak cerita secara terperinci, raba-raba? Cium-cium? Lantak.. Tegur karang silap-silap aku kena penerajang.

Situasi di atas adalah salah satu contoh keruntuhan moral masyarakat melayu kita. Adalah perasaan cinta bermakna menghalalkan apa-apa yang terlarang? Adalah cinta bererti perhubungan seks bebas diluar perkahwinan? Adakah cinta ertinya bebas berkelakuan sumbang di hadapan orang? Adakah dengan pernyataan ‘aku memang cinta padamu’ bererti bebas berkelakuan sesuka hati? Bunyinya menarik, terasa-rasa macam duk America pulak.

Mungkin inilah maknanya cinta bagi umat Islam masa kini.