Monday, November 20, 2006

DEATH NOTE Preview





Ini filem saya sendiri tengok, saya sendiri enjoy, saya sendiri ulas. Jujurnya, saya enjoy menonton filem ini.

Tiket dibeli online, dan tidak perlu pergi ke pawagam 45minit sebelum. Oh terlupa pula, saya jarang menonton wayang tanpa perancangan. Saya tidak suka beratur 40-50minit untuk membeli tiket sedangkan saya boleh menempah atau membeli dalam talian dan tanpa merasa apa-apa kesusahan.

Death Note ditonton di midvalley pada hari sabtu pukul 1.30petang 18 November 2006.

Kononnya wayang bermula pukul 1.30pm..cis GSC kau paksa aku menonton iklan-iklan bodoh kau sehingga 1.50pm. apa ni,kami menonton wayang di pawagam untuk mengelakkan iklan, kalau dah iklan sama panjang ngan menonton tv…cis..mmg merasa amat bengkek hati ini..udahlah di weekend tiket wayang lebih mahal seringgit dan apa yg kami dapat ialah lebih mahal dari biasa; lebih iklan dari biasa..

Ok..back to preview.

Ambil seat tengah-tengah, paling belakang.

Memula start cerita tunjuk kematian kematian beberapa orang jahat kemudian dalam ujan jatuh sebuah buku nota kaler itam bertulis ‘Death Note’.

Kisah pasal Light yang jumpa buku ‘Death Note’ yang terjatuh dalam hujan, (yg hebatnya walaupun jatuh dalam hujan, kawasan sekitar buku tu jatuh tak basah..even buku tu sendiri tak basah. (buku dimana kalau nama orang ditulis dalam tu, dia akan mati selepas 40saat namanya ditulis, dan kalau tidak diperincikan cara kematian, by default mati kena serangan sakit jantung.

Memula Light ni baik, dia tulis nama penjahat-penjahat sahaja dalam buku tu. So banyaklah kematian berlaku sehingga menimbulkan kekecohan kepada Negara Japan. Sesiapa yang pegang buku death note ni akan nampak tuan punya asal ‘death note’ tu. Namanya Ryuk. Ramping, walaupun pada awalnya mukanya amat menakutkan.dan semasa pertemuan pertama Light dan Ryuk, nampak mcm Ryuk ni garang, tapi sebenarnya Ryuk ni tak garangpun. Dia neutral. Yang lawak, Ryuk ni kiranya dewa kematian lah (remember, buku nota ‘Death Note’ tu buku dia)…Yang lawak paal Ryuk, dia cuma makan Epal.

Disebabkan kekecohanan yang sudah timbul di Japan, pasukan polis sudah mengupah seorang yang hanya dapat dihubugni melalui computer iaitu, L. L memang bijak, kiranya memang padanlah dia nak lawan dengan Light dari segi mental.

Akibat kecerdikan L, membuatkan Light jadi terdesak nak tutup / alihkan perhatian L dari dia. Dia terpaksa membunuh orang-orang yg bukan setakat penjenayah (masa ni aku dah nampak, niat dia mula dah menyeleweng dan dia sedikit demi sedikit sudah bertukar menjadi jahat). Habis semua ejen FBI dibunuhnya.

Light juga cerdik, dia tau ada camera dalam bilik dia..fuh…masa ni kelakar tengok Ryuk (yang orang lain tak nampak, even camera cannot detect him) duk menghentak2 kepala kat syiling rumah sebab nak makan epal tapi idak dipedulikan oleh Light kerana dia tau orang perhati dia.

L; penyiasat yang bekerjasama dengan polis pula amatlah kelakar. Aku yakin sesapa yang tak penah baca anime ‘Death Note’ takkan dapat agak yang L ini adalah budak muda yang lebih kurang sebaya Light. Dan L yang sungguh cerdik dan panjang akal ni…amatlah suka makan. He eat a lot.. makan aje kerjanya. Siap main2 dengan makanan..

In the end, masih tatau siapa yang jadi Kira (kira ni Light la..tapi dalam internet orang panggil kira, tapi tatau sapa kira).. dan Light yang sudah jahat ini, sudah bunuh aweknya demi kononnya to proof dia bukan Kira. Masa ni la dia memang sudah turn jadi evil devil..in the end dia merayu ayah dia yang juga ketua polis untuk masuk team pencari Kira untuk kononnya balas dendam pada Kira kerana menyebabkan kematian aweknya. L muncul dan kata; boleh masuk

AKu agak Light masuk kumpulan tu, untuk dapatkan nama L dan bunuh L sebab Death Note perlukan nama betul untuk mematikan orang.

Ending kat sini; kat japang dah ada Death Note Final..uhuhu tak sabar tunggu masuk Malaysia.

Yang kelakar: 1. Death Note – filem Japan. Tapi manual Death Note dalam bhasa omputih.
2. Lagu tema filem ini, juga dalam bahasa omputih; Dani Califonia by Red Hot Chilli Peppers
3. Ryuk dan epalnya
4. L dan makananya…


Thursday, November 02, 2006

Ini entry terakhir sebelum saya merubah format blog ini. Nantikan kemunculan format baru blog saya yang lebih sensasi, lebih menarik dari biasa. (kononnya lah)


Entry terakhir blog skima

20/10/2006 (Jumaat) Terasa hendak pulang ke kampung ikut Gua Musang dan tak lalu jalan biasa iaitu ikut Kuantan. Tapi ada satu perasaan dalam hati aku yang menyatakan aku macam dalam bahaya kalau aku tukar rutin perjalanan. Mungkin ini adalah firasat bodoh atau boleh dikatakan gerak hati yang tidak tepat sama sekali. Memang kalau diikutkan, lalu Gua Musang lebih dekat. Kurang 50KM dari jalan yang biasa aku lalui. Tapi itulah, ada perasaan kelakar dalam hati aku ni. Sebab aku selalu terbaca yang kalau kita sudah biasa ikut satu-satu rutin perjalanan, dan tiba-tiba sahaja kita mengubahnya, mungkin akan berlaku sesuatu. Dialog yang biasa akan ke udara ‘Selalu dia tu balik ikut Kuantan, tiba-tiba kali ini ikut Jalan Gua Musang pula. Dah sampai ajal’ Parah tak imaginasi aku. Jadi, sehingga ke petang aku masih lagi tidak membuat keputusan laluan mana yang aku akan ambil.

Dan satu lagi yang aku tidak berapa gemar ialah bertolak diwaktu malam. Ya aku selalunya bergerak pada pukul 4.00pagi. Tapi pukul 4.00 pagi jalan sekejab makin cerah dah. Ini kawan-kawan serumah nak bergerak pukul 2.00pagi. Aku tak yakin dengan tahap penglihatan mata aku dan juga tahap kesegaran mata aku juga. Dan yang kelakar, aku bukan tak biasa balik seorang diri, cuma kali ini terasa nak berkonvoi dengan kawan-kawan serumah.

Di malam hari, Nur tanya jadi ke balik sama. Dan masih, aku tidak ada jawapan kukuh Aku cuma kata, mungkin kot. Sempat keluar pergi beli mcD, konon untuk bekal sahur sebab nak gerak pukul 2pagi. Tepat pukul 11.30malam, Nur dah nyenyak kat ruang tamu. Fida pula ketiduran di dalam bilik. Masa ini mata aku sudah rasa mengantuk, kemudian aku buat keputusan muktamad, aku tulis di kertas ‘takjadi follow, aku nak tido’ letak tepi Nur.. dan aku selamat ketiduran .

21/10/2006 (Sabtu) Aku kunci jam pukul 3.30pagi, tapi elok sahaja alarm berbunyi, aku tutup dan sambung tidur. Nasib baik aku terjaga pada pukul 5.00pagi. Aku kejut adik aku, makan sahur, bersiap, mandi, masukkan ayu dalam kurungan. Seterusnya turun ke kereta. Masa ni dah dekat pukul 5.40pagi. Lepas panaskan enjin sekejab, aku pun bergerak selepas baca doa naik kenderaan. Jalan punya jalan, sampai di susur keluarga Genting/ Kuantan / Gombak, fuh kesesakan amatlah menjilat jari. Susur yang sepatutnya selorong sudah menjadi dua lorong. Aku tersangkut dalam 20minit di situ. Tengok orang semua beratur untuk bayar dengan manual booth (kaunter tunai). Nasib baik aku ada kad ‘sentuh dan pergi’ (lain macam sahaja bunyinya).

Dari Gombak bergerak ke Karak. Di tol Karak tidaklah seteruk Gombak tetapi di susur keluar kuala lipis kesesakan boleh tahan. (Lupa nak sebut, masa aku tengah bersahur dirumah, kawan serumah aku telah menghantar pesanan ringkas kesesakan terus berlaku di Jalan itu) Oh aku hendak ke LPT jadi aku cuma kandas sebentar sahaja disitu.

Aku masuk sempadan Pahang / Terengganu pada pukul 8.30 pagi. Jalan agak sibuk, jadi had laju 80kmj setakat ini masih lagi dipatuhi. (Erk, kecuali masa kat lebuhraya tadi aku tinggikan 10kmj dari had laju lebuhraya). Aku tak terasa nak memotong, entahlah..aku cuma nak sampai kampung dengan selamat. Kesesakan teruk berlaku di jalan jerangau jabor tu, dua kilometre boleh kot? Ada kemalangan yang membabitkan wira (terbakar habis), iswara, van rusa (ini kemik teruk, kerosakan sepenuhnya (total lost )kot.

Aku memang ikut had laju habis. Seronok juga, rasa tenang. Sebab tak payah susah-susah nak tengok depan untuk memotong. Sampai di Kuala Terengganu pukul 11.00pagi. Naik Jambatan Sultan Sulaiman. Teruskan lagi perjalanan. Pukul 12.30 sampai ke rumah.

Aku penat, tapi waktu sahur tadi aku ambil Nescafe tin untuk buat aku tak mengantuk, kesannya sampai ke petang aku tak boleh tidur. Akhirnya aku layan cerita Hindustan yang aku beli di Jusco sebelum balik. Dan sudah tentu cerita Hindustan itu mestilah ada preity zinta sebagai pelakon. Kalau dia tak ada, rasanya tidak akan aku menonton. Preity Zinta sangatlah cantik. Sesuai dengan namanya.

22/10/2006 Ahad Hari ini aku bangun pukul 9.00pagi kemudian layan cd. Kemudian aku tertidur lagi. Sampailah adik aku dating kejutkan suruh masuk dapur tolong bungkus tapai.

23/10/2006 Isnin Mak aku bungkus ketupat. Tapi aku tidak tolong. Sebab aku memang tidak tahu mengbungkus ketupat. Lagi satu, dia guna tangan kanan ajar, aku bungkus pakai tangan kiri, jadi ajaran dia aku tak dapat nak guna. Akhirnya, aku memang tak akan tahu membungkus ketupat. (ini kisah ketupat pulut), Kalau ketupat nasi pun aku tak pandai juga.

Malam ni malam raya, adik-adik aku dan anak jiran (yang juga sedara mara aku) sibuk bermain bunga api. Kesian ayu dalam bilik aku, menyorok belakang almari sebab tak pernah dengar bunyi itu. Jantung dia berdegup kencang. Wahaha

24/10/2006 Selasa (aka hari raya) Bangun pukul 8.00pagi. Aku suruh Zila seterika kan baju aku. Aku pergi mandi, kemudian lepak-lepak depan televisyen. Ada mana-mana budak yang datang aku akan bagi duit raya dalam sampul. Aku tukar RM100.00 sahaja. Dalam sampul aku letak RM2. Sampul ada 30 sahaja. Sepuluh keping sampul yang lain, aku letak RM5. ini untuk kanak-kanak yang aku kenal rapat sahaja. Lagi RM40.00 duit seringgit yang tidak bersampul reserve untuk kanak-kanak yang datang lambat. Bagi seorang seringgit sahaja.

Adik aku dah mulakan operasi mengutip duit raya. Banyak juga rumah dia jelajah. Lepas dua jam dia balik mengira duit raya. Sambil membebel. Aku tertarik dengar bebelan dia lantas bertanya, apahal ni? ‘Ni ha..mokcik kemboja (kemboja ni nama orang ni beb), ada ke bagi dua puluh sen. Baik tak payah bagi terus.’Aku terus nak tergelak. Tahun 2006 ada lagi orang bagi duit raya 20sen?

Menjelang tengahari, lepas zuhur.. aku barulah tukar jadi baju raya. Nak kena pergi beraya di Gong Nangka pula. Lawat sedara mara. Jadi pergi sahajalah. Memula pergi rumah moksu dan rumah ayah chik (sebelah menyebelah) tapi rumah diaorang tutup rapat. Aku bagi salam, aku tekan hon. Tiada orang buka. Dalam hati aku tertanya, tak beraya ke diaorang ni.

Aku beralih ke rumah che nah. Baru siap renovate rumah rupanya. Ramai juga orang kat rumah dia. AKu salam, borak-borak dengan che nah beserta adik wan (adik ke? Sebaya aku mamat ni, tapi dah dari kecik aku panggil dia adik, nak buat macammana kan).

Jumpa ayah chik kat rumah che nah. Kemudian pergi rumah ayah chik pulak. Moksu memang tak ada kat rumah. Pergi jalan rumah sedara mara datang ke rumah dia esoknya, ada kenduri arwah atuk aku. Ayah chik, mok jarah ajak datang juga esok harinya. Tapi aku dah tawar hati. Memang selamanya aku akan rasa jadi orang luar dalam kaum keluarga sendiri. Itu kebetulan aku datang beraya baru nak jemput aku ke majlis itu. Kalau aku tak pergi? Tak mungkin lah dijemput. Moksu boleh pergi panggil semua sedara mara lain, tapi tak boleh pun nak hantar pesanan ringkas kat aku ajak datang? Tidak mungkin.

Nasib baik rumah aku pun ada kenduri aqiqah. Sembelih dua ekor kambing pada hari raya ke dua esok.

25/10/2006 Rabu Pukul 7.00pagi dah kena bangun. Sebab hari ni ada kenduri. Memula aku blend lada. Kemudian aku tolong makcik-makcik yang dah mula datang untuk potong bawang. Huh, menangis kepedihan aku pula dengan bawang-bawang ni. Kemudian adalah seorang makcik ni kata, sebab tulah dalam cerita bawah putih bawah merah, bawang merah ni dapat watak sedih..kat luar pun dia ni memang sedih sentiasa. Chewah, makcik..pandai pula dia.

Menjelang tengahari, masakan dah masak. Berduyun-duyun orang datang menjamu selera. Aku membasuh pinggan mangkuk dipaip air belakang rumah. Pakai seluar trek ngan t-shirt gampang sahaja. Pukul 12.30 aku berhenti. :D Masuk dalam rumah, tengok dari studio satu Siti Nurhaliza. Aku nampak akulah..hehe.

Petang, mariani a.k.a itik comei pun datang satu keluarga dengan suami dia, anak dia luqman, anak saudara dia si najihah dan mak dia aka mak aku (wahaha) makcik semah.

Orang terakhir yang datang menjelang pukul 7.00petang adalah bekas adik tiri abah. (bekas, sebab arwah atuk nikah dengan mak dia). Sekarang atuk dah meninggal, jadi itu bekas adik lah kan?)

26/10/2006 Khamis Kawan-kawan datang. Jamu jelly sahaja.

27/10/2006 Jumaat Tak ada orang datang. Aku lepak tidur main dengan ayu. Tiba-tiba sedang enak bermimpi, zaimin datang kejut ‘along, along..sain mu maghi (kawan kau datang). Aku bergegas basuh muka, bedak sedikit. Turun kat ruang tamu, Laaaaaaa aya donat rupanya. Sembang-sembang, tengok gambar kereta dia yang terbalik tu. Lepak luar rumah pula tengok kereta TAK7074 luar dalam.

Selalu kalau balik terengganu, ada sehari aku akan ajak kawan-kawan makan ramai-ramai bayar ramai-ramai juga di Rhu Sepuluh, Setiu. Ikan celup tepung, sotong celup tepung. Tapi kali ini hambar. Ramai yang ada komitmen berkeluarga. Tinggal aku dan aya sahaja. Akupun malas lah nak ajak aya. Lainkali lah naik kereta aya jalan-jalan.

28/10/2006 Sabtu Kegiatan biasa

29/10/2006 Bangun pukul 6.30pagi. Bising si zaimin melalak tak mahu pergi sekolah. Alif yang bongsu itu elok sahaja bersiap seorang diri. Pakai baju, pakai seluar, pakai neck tie. Yang zaimin yang dah darjah enam tu pulak yang melalak macam kambing gurun. Rasa nak sepak sahaja. Duk menangis memekak melolong kat dapur, taknak mandi. Ma paksa mandi. Dia boleh keluar dari bilik air mengamuk tepis air teh sarapan pagi yang berada atas meja. Bertaburan air tu jatuh nasib baik ma guna bekas plastik isi air teh tu. Kalau tidak, ha..makan kaca budak tu. Ma naik angina, belasah dengan penyapu lidi. Abah pun angin juga. Tarik zaimin masuk bilik mandi. Huh menakutkan betul. Tah apa nak jadi ngan budak ni. Malu kat alif yang dah siap sedia.Bersongkok lagi!!

Lepas hantar budak dua orang tu pergi sekolah, abah balik ke rumah sebelum pergi kerja. Aku sempat salam sebelum dia pergi kerja. Pukul 8.00pagi, aku gerak dari rumah. Berhenti isi minyak di Meran, pastu berhenti beli keropok lekor di Batu Rakit, sebelum singgah di Bukit Payung , rumah makcik semah. Lepak makan mi goreng, minum air teh, kemudian bertolak lah aku ke Kuala Lumpur. Masa tu jam pukul 10.00 pagi.

Memula macam nak ikut sahaja aliran trafik, tapi lama-lama naik bosan bila asyik mengikut sahaja. Kebetulan masa ni ada satu wira plet JJH warna kelabu galak memotong. Aku ikut belakang dia.

Sampai di Ajil; dia masuk stesen minyak, sendirian lah aku. Kemudian jumpa kereta lain pula, ambil lagi jadi idola. Sebelum aku rasakan, dia tu tak seronok untuk jadi idola. Kemudian aku potong dan tinggalkan dia. Sehinggalah aku jumpa WIRA Merah MAG ni. Seronok ikut dia. Dia memotong di tempat yang selamat. Aku ikut dia sehingga simpang laluan alternatif ke LPT. Aku ke kanan, dia terus. Rupanya, dia salah jalan. Dia u-turn dan ikut kanan juga. Tapi masa tu aku dah ke depan. Sedang galak memotong kereta lain (aku rasa sepanjang perjalanan, lebih 50buah kereta aku potong dan masih banyak lagi kereta depan aku, arghhh….bosan!!!)..

Sedang aku leka memotong, tiba-tiba aku nampak WIRA Merah tu kat belakang aku tengah memotong ikut aku la. Bila aku dah selesai memotong..aku masuk ke jalan sebenar, dia pula masuk depan aku. Dan jadinya, aku ikut dia lagi. Sampai simpang ke LPT / Kuantan, dia ambil ke Kunatan, aku ke LPT. Sempat hon-hon dan lambai tangan. Hahaha

Sampai di Kuala Lumpur pukul 3.30. Alhamdulillah, Selamat Perjalanan Aku Pergi Balik Kampung Raya Tahun ini.

Terakhirnya blog ini berisi menda-menda seperti ini. Entry seterusnya, tidak lagi berkisar pasal kehidupan aku. Terima kasih.

-erisa

Monday, July 10, 2006


mcm biasa..lama tak update blogxtually..tak ada cerita menarik..nak tulis apa..setakat datang office...balik umah..tgk tv...tak menarik untuk di infosharingkan...

kali ni nak bercerita pasal lawak bodoh yang sometimes adala aku terbuat...biasala..aku ni memang jenis tah hapa2 skit....born to be tah hapa2..

1. masa ni ngah study diploma kat ganu. ada la pasaraya kat KT tu yang bernama 'Hock Kee Seng' (kalau salah tlg betulkan ejaan..aku tau sebut je)...kalau nak naik tingkat atas, kena lalu bahagian produk kecantikan..aisey...kalau dah lalu..mestila jeling2 jugak..takkan lalu sambil pejam mata..dah seperti biasa..tempat macam ni..ada la promoter dia..yang sesekali terlebih pulak gaya nak menjual nye..jeng jeng jeng...tgh2 nak lalu tu..aku berenti jab..jeling barang...

promoter: ya dik (masa ni org panggil adik lagi...skrg org panggil akak dah)..nak apa dik...pencuci muka? losyen? adik nak apa?

berapa kali tah dia ulang ayat nak apa tuh....sehingga aku rasa....annoy sungguh

[adik a.k.a aku]: nak lalu...

cepat2 je aku berlalu..takut kena sekeh....muka promoter tu bengkek je...sapa suh tanya aku nak apa...

hahaha


2. ni kejadian terbaru la..berlaku semalam..masa kat hypermarket giant ulu klang. tiba2 je ada org dtg hulur sijil simpanan premiumkena carum berapa2 ringgit tuk leh tercalon masuk dalam cabutan hadiah2 besar..memula tertarik menarik la ngan offer dia..sempat la kena pi duduk ngadap org yg menjual..bila dia promo2...suh bayar RM199 ..tuk cabutan kete semua..aku kata tak berminat..

[promoter]: rugi ni..kalau masuk..kang ada rezeki..dpt menang kereta[aku a.k.a aku]: taknak aa..saya dah ada kereta

promoter tu muka bengkek je dengar akunye jawapan

wahahah..berlagak siot jawapan.....cabutan tu...menang dpt CLK..aku ada SLK (small little car)...wahaha..kalau la promoter tu tgk kete aku.mau dia kata..budak ni riak tah apo2.....dah tu..aku tak berminat..cakap tak berminat duk push lagi leh menang kereta....

3. ni pun kejadian lawak bodoh dari aku....suatu malam..lepak makan kat bangi lama(depan infra) ngan zam ngan kak hada. zam n aku sibuk meriak pasal mee bandung nye yg sedap tu dan meniklankan nye kepada kakhada. agar dia pun order gak...sementara tunggu order tu dtg....kak hada tanya...

[kak hada]: camne rupenye mee bandung tu?

[aku a.k.a aku]: ala akak penah tgk air bandung tak {ngan muka serius ni}, rupe dia camtu la..tapi sedap kak

[kak hada]: oo iye ke....tak penah pulak akak tgk mee kaler pink

[aku a.k.a aku]: laa kesiannya akak..takpe..jab nanti kan akak tgk...

[kak hada]: tak sabo ni

[aku a.k.a aku]: akak!!...akak percaya ke?

[kak hada]: dah ko cakap..mestila percaya

[aku a.k.a aku n zam]: marilah gelak kat kak hada

kak hada muka blur..kena tipuwahahahaha

cukup la dulu tuk kali ni..lenkali tulis lagikaku malas nak wat entry sebab aku rasa..susah betul nak edit blogspot nihuh

Friday, June 16, 2006

ATUK NENEK

ATUK NENEK

Memandangkan aku dah lama tak buat entry terpaksa la aku menulis sedikit supaya aku tidaklah nampak sangat malas nak mengemaskinikan blog aku yang sungguh tak ada apa langsung ni. Tak canggih cam blog mokcik deida yang siap ada ruangan chat, clock and etc.

Hari ni aku nak bercerita pasal atuk nenek. Oh bukan your grandma and grandpa ya..ini atuk nenek lain. Orang melayu selalu percaya akan atuk nenek ni. Kalau masuk hutan, jangan celupar, minta izin atuk nenek supaya tak tersesat. Dalam bahasa yang mudah atuk nenek ni kira makhluk halus lah. Aku ada cerita lawak pasal atuk nenek ni...

1. Kunci bilik hostel (cerita tak ngeri)

Masa kat kampus, masa ni tgh kecoh kata ada nampak perempuan bertanduk lalu kot tengah padang menyeberang antara asrama2 perempuan di waktu malam. Satu hari aku ke kuliah yang aku dah lupa (samada Perlembagaan Malaysia or Pengajian Terengganu). Kelas ni memang ramai yang ambil setiap sem. So di adakan di dewan kuliah utama (DKU). Tempat duduk DKU ni macam pawagam la. Menaik. So aku duduk di sebelah kawan aku si student account. Kebetulan dia pun ambil paper ni. Bersama kawan2 satu course yang lain

Aku letak kunci bilik aku dlm laci. Alih2 bila dah abih kelas, kunci tu tak ada. Tanya semua orang…masing2 buat muka tak bersalah dan kononnya tolong cari-cari sekali kunci tu. Aku keluarkan ayat yang best iaitu ‘Tak apalah kalau kunci ilang, aku rasa nenek bertanduk yang ambil, or kalau salah sorang dari korang yang ambil,..malam ni pukul 3am..nenek bertanduk dtg bilik korang..mintak kunci on behalf aku. Amacam berani?’ terus muka salah sorang tu berubah pucat dan pulangkan kunci aku..hheheheh tu la sapa suh main2 ngan aku…

2. Ubat gigi (pun tak seram, seram reserve no last)

Lepas grad, aku kena pergi balik ke kampus. Ambil test muet untuk apply ijazah. Tak ada MUET tak buleh apply ijazah ya. Kat mana ya aku tidor..oh kat surau kompleks habibah kot. Ke kompleks mana tah..mana2 je la.

Rupanya dalam kecoh2 nak gi kampus, aku lupa beli ubat gigi. Dapat kawan2 yang pergi untuk ujian pun sama gak spesis. Harapkan ubat gigi aku…sekali aku tak bawak..masing2 blurr tatau nak wat apa.

Waktu masuk bilik mandi merangkap toilet (satu tingkat hanya ada 2 toilet which is in total ada 6 bilik mandi lah). So aku nampakla ada student yang left diaorang punya barangan mandi kat bilik air. Hahaha….nasib baik!! Korang tau tak, apa yang sebut masa nak ambil sikit ubat gigi tuh. Nak minta ngan tuan, tatau la sapa punya. Ada 20bilik yg mengandungi 40student..gilo nak ketuk pintu kul 5am nak mintak ubat gigi. Sambil aku ambil ubat gigi tu sapu kat akunya berus. Aku kata ‘datuk nenek, cucu mintak ubat gigi skit….boleh kan’ hahahahaha

3. Menjadi ‘mek gyver’

Ha ini agak seram dan kelakar. Semasa aku part 4 pengajian diploma ku. Chewah.; aku telah diletakkan di paras 3 di asrama. Argh…paras tiga..naik tangga..kurus skit je rasenya. Ada la pulak kat paras dua tu budak part 2 rasanya. Nak jadi cerita budak ni selalu la lemah semangat, ada atuk nenek masuk dalam badan dia kot. Selalu ustaz akan datang..dan baca2 ayat Quran kat dia. Lepas tu baru ok. Di suatu malam yang tak berapa malam lagi, (aku rasa malam jumaat, sebab ustaz tu pergi ngajar kat masjid mana tah..tak dapat dtg) ada la kecoh-kecoh kata budak pompuan tu kena rasuk balik. Sebelum ni aku Cuma dengar dari beranda aku jer dia duk terjerit2. Kali ni eksyen..siap turun gi paras 2. tgk sendirik. Budak tu tgh gelak2 ngan pintu bilik dia terbuka. Gelak yang menyeramkanlah tentunye!!

Then dia halau rakan sebilik dia keluar, dia tutup pintu. Kunci dari dalam. Then ada la roommate dia cakap, dalam bilik tu ada pisau. Kang dia cederakan diri la pulak (ha pulak, ni sebab aku pantang ada benda tajam masa study dulu)

Dah..memasing gabra….iju (satu level ngan aku yang juga course mate aku) kata,…pakai paper clip la cuba buka pintu. Wah…terus aku dan iju jadi kiranya orang mastermind bebudak ni suh buka pintu. Tiba2 pulak iju ni tukang tgk je..aku lak yang kena buat. So secara logic nak buka pintu pakai paper clip kena la duk mencangkung then mata menumpu ke tombol pintu… tengah2 aku duk try cucuk2 tombol tu…pintu tu terbuka …rupanya minah yang sakit tu buka dari dalam. Ngan rambut mengerbang..sengih seram..then gelak seram jugak kea rah aku dan iju. Tak cukup tanah aku dan iju lari. Then aku lepak kat tangga, tiba2 dia jalan keluar..sambil tengok kitaorang…..dan gelak seram lagi…..time2 tu jugak ustaz dtg..nasib baik!! Huh!!....

Moral of the story; jangan la perasan nak jadi mcgyver kalau ilmu mengkopek pintu setakat mekgyver je…kekekeke

Masa tu seram la..skrg ingat2 balik kelakar…tgh2 duk cucuk pintu, orang tu bukak dan sengih seram…hahaha

Thursday, May 25, 2006

SITI NURHALIZA

Lama betul tak letak new entry..bukan kehabisan idea cuma ada satu M besar setiap kali aku mula nak taip URL:www.blogspot.com hahah...M besar = malas ya

Ramai juga kekawan aku yang tahu aku minat siti nurhaliza, ada juga yang tidak tahu.'ezza tak kisah'. Sebagai peminat cik siti yang cute ni, aku sudahpun mendapatkan album terbarunya yang bertajuk 'transkrip diploma' eh..tersilap pula 'transkripsi'. Macam biasalah, first few days, aku hanya tertumpu pada lagu-lagu rancak macam 'Hidup Penuh Bicara'. Suka lirik dia...'hidup penuh bicara, ada benar ada dusta' correct!! ada benar ada dusta!

Tapi dah lepas seminggu, aku jatuh cinta pada lagu di track nombor 7 yang bertajuk 'PASTIKAN'. Lagu ni ciptaan melly goslow. (bukan go fast). sekali dengar dah tau yg ini mesti lagu melly..ala..trademark si melly..memang senang nak cam. seperti mana lagu eddy hamid (komposer malaysia) yang asyik mendayu2 mcm bunyi kucing cari pasangan. hahaha

Kat bawah ni aku paste kan sekali lirik lagu kegemaran aku minggu ini nih. Nota lutut (ganti word nota kaki) haha: Lagu ni tadak kena mengena ngan aku. Just lagu ni enjoy dengar. Dapatkan album siti dipasaran!!. Gerenti tak rugi..

LYRICS : Pastikan

(1)

Lihatlah Langit Di Atas Sana
Tersenyum Melihat Tingkah Kita
Selalu Ada Peristiwa
Yang Membawa Pertengkaran

(2)

Maksudku Hanya Ingin Yang Baik
Untuk Kita Berdua Dalam Bercinta
Baiknya Aku Buruknya Aku
Terimalah Aku Apa Adanya

(Chorus)

Pastikan Kau Dengan Aku
Jangan Ada Cinta Lain
Tak Pernah Aku Terlintas
Niat Ku Untuk Berpaling

Maafkanlah Aku Sayang
Bila Belum Kau Bahagia
Sejauh Langit Di Atas
Kan Ku Kejar Bahagiamu

(3)
Biar Langit Dan Bumi Meruntuh
Biar Jasad Kita Tertimbun Di Sana
Tetap Bersama, Tak Ingin Lepas
Mencintaimu Ku Jadi Begini

Ulang Chorus
Music Bridge
Ulang Chorus (2X)
& (3)

Tuesday, May 02, 2006

PORT DICKSON dan segaris kenangan


Tajuknya macam tajuk sebuah novel melayu. Mungkin boleh, kalau ada penulis novel cerita melayu hendak menjadikannya tajuk novel pun. Haha. Sabtu lepas, aku turun ke Port Dickson, Negeri Sembilan selepas sembilan bulan kunjungan terakhir aku ke sana semasa menghadiri kenduri kahwin bekas rakan sekerja

Suatu masa dulu aku pernah bekerja di PD selama setahun..Dan peluang ke sana Sabtu lalu, membuatkan aku rasa sebak sebaik melalui lebuh raya PDS. (Port Dickson – Seremban). Saat kereta yang dipandu semakin menghampiri kawasan yang dinamakan PD, semakin terbayang-bayang kenangan lalu. OH PD, kau begitu bermakna dalam kenangan seorang aku!!

Jalan yang sama pernah aku lalui 3 tahun lalu, masih tidak berubah. Sayu hati ini. Segala kenangan bagaikan diulang tayang dalam kepala otak aku. Saat basah dalam hujan semasa balik dari pasar Malam di Batu 4, haha oh tidak dilupa saat ditackle oleh abang askar semasa jam – jam pertama menjejakkan kaki di stesen Bas PD.Haha Terima kasih PD, memberikan aku segala jenis macam kenangan. Setahun di PD, lebih bermakna dari 3tahun yang aku habiskan di Kuala Lumpur walaupun Kuala Lumpur ada segala-galanya. Tidak lengkap bercerita pasal Port Dickson jika tidak tertulis nama itik. Terima kasih PD kerana memberikan aku seorang kawan baik yang aku tak anggap sebagai kawan baik pun :P hahaha…itik, you are more than friend for me. You are my closest friend, saudara sampai bila-bila.

Aku ke pantai Seri Purnama, pantai kegemaran aku semasa di sana. Tak ramai yang tahu kewujudan pantai ini, sebab tu kurang pengunjung. Dibandingkan dengan pantai-pantai yang lain, Seri Purnama the best!!Berkelah dengan drummet goreng pedas,keropok keping, dan juga menu wajib berkelah iaitu mee goreng basah…aku, Fida dan Nur lepak2 santai ditepi pantai. Air makin surut! Orang makin tak ada. Tenang jiwa aku memandang keindahan laut yang terbentang luas. Jiwa kacau aku kian meninggalkan aku. Aduhai, jiwa yang kacau….kenapa aku rasa selamat dan tenteram bila aku berada di tempat yang penuh kenangan ini?

Balik dari berkelah, aku ke Pasir Panjang, jeng jeng jeng..ke Kolej Uniti. Tempat kerja lama ku. Pokok petai dan kisah hantu yang ber chit chat dengan aku terbayang kembali. Bilik server yang merupakan bilik kerja aku masih disitu. Nasib baik Rizal masih berada di pejabat. Lepak kejab borak dengan dia. Tentang perkembangan uniti sekarang. Aduh tak sangka aku akan menaip perkataan ni, ‘aku rindukan zaman berada di uniti semasa bersama itik’. Kalaulah ada time capsule, dan Ezza dari penghujung tahun 2002 datang ke masa ini, mesti dia gelak terguling-guling. Mesti dia akan bertanya, mengapa mesti aku merindui zaman penuh kesusahan tu? Hahaha Betul betul susah. Ada tikar getah sebidang je kat dalam rumah. Dua buah tilam, tidur pun kat ruang tamu sebab hanya ada satu kipas itu sahaja.

Kalaulah aku yang dah biasa hidup senang sikit sekarang ni, kembali ke zaman itu, tak pasti apakah aku akan boleh hidup tak dengan keadaan sebegitu semula? Oleh kerana itulah, aku amat-amat bersyukur dengan apa yang aku dah miliki sekarang. Mungkin tidaklah sesenang orang lain, tapi kalau dibandingkan dengan zaman permulaan dulu, hidup aku dah banyak berubah. Merantau bermula dengan dua buah beg, sekarang? Satu lori!! Apapun terima kasih itik, kita berjaya jadi kawan baik yang betul-betul ‘kacip’ (rapat) hahaha sebab kita hanya ada satu sama lain bila kita bermula.

Antara aku, itik dan Port Dickson…. Hanya kita yang memahami cerita ini. :D

Friday, April 21, 2006

funny story to share;
Caller: Hello, is this the Help Line?
HelpLine: Yes, it is. How may I help you?
Caller: The cup holder on my PC is broken and I am within my warranty period. How do I go about getting that fixed?
HelpLine: I'm sorry, but did you say a cup holder?
Caller: Yes, it's attached to the front of my computer.
HelpLine: Please excuse me if I seem a bit stumped, it's because I am. Did you receive this as part of a promotional, at a trade show? How did you get this cup holder? Does it have any trademark on it?
Caller: It came with my computer, I don't know anything about a promotional. It just has '4X' on it.

At this point the HelpLine operator realized that the caller had been using the load drawer of the CD-ROM drive as a cup holder, and snapped it off the drive.
EDISI BLOG JIWA KACAU!
sudah dua-tiga hari rasanya tidak mengemaskini blog aku ini. bukanlah terlalu sibuk sehingga tiada masa, cuma tiada perasaan. orang kata manusia lebih baik ditimpa kayu balak dari ditimpa perasaan sebab orang yang ditimpa perasaan rasa lagi sakit ditimpa perasaan dari ditimba kayu balak.
lahabau..apa aku mengarut ni dollah? hahahahah
apa aku nak taip sebenarnya aaa? aku pun taktau..idea kering siot...sapa2 tlg ambikkan air..siram idea aku bagi basah balik. dah macam pokok bunga lak aku rasa. eh mana bahasa kebangsaan aku? lantak...aku jiwa kacau! mana boleh tulis bahasa skima racau sang khalifah?
aku rasa jiwa kacau ni berpunca dari novel tak cukup umur yang aku baca. novel budak2 remaja tapi aku yg tak berapa muda ni baca. dah la novel tu bersambung 5 siri. aku baru start baca siri yang ketiga. dah kacau bilau minda aku. tingat watak 'meow meow'. tapi meow meow sudah mati in the end kat siri 2. weh..kacau lagi! aku tulis kat sini macamlah orang lain tahu apa jenis story aku baca.
next week cuti 3 hari semperna hari buruh. mana mahu pergi aa? 3 hari tu
takkan nak lepak duk umah sahaja. balik kg bertunang ok jugak. eh wait a mins, nak bertunang ngan apa? kambing? hahahahah
kekacauan jiwa aku dah bertukar jadi version bengong....cuti dua hari kena habiskan baca novel jiwa kacau tuh..tak tenteram siot kehidupan aku terganggu camni..wakakakaka


Your truly madly,

Miss UnIdentifying Flying Soul

Monday, April 10, 2006

NEW BLOG AGAIN!!
Hi, I am starting a new blog AGAIN!!!

-------------------------------------------------------------------------------
Tidak tahu blog ini untuk kali ke berapa tapi setiap kali buat blog, aku tanamkan azam sekurang-kurannya blog aku akan dikemaskini setiap minggu tetapi selalunya tidak bertahan lama. Selalunya blog aku akan outdated hanya selepas dua tiga entry.

Blog ini aku tujukan khas kepada diri aku sendiri terutamanya, dan semua orang yang minat nak membaca blog dengan satu ingatan..siapapun kita, kita harus berusaha nikmati kehidupan. Samada kita bujang, berkahwin atau apa-apa status yang kita pegang..yang penting kita tahu menghargai kehidupan yang kita ada.

Dulu-dulu aku tahu, ramai juga yang masuk ke blog aku. Erm…untuk apa ya? Kali ni ..dengan blog ini, kalau boleh aku nak belajar menulis bahasa melayu yang betul. Memang aku berbangsa melayu, bertutur bahasa melayu tetapi sejak 5tahun kebelakangan ini, sejak aku tahu menggunakan bahasa ringkas, selalunya tulisan aku pun ringkas. Percaya atau tidak, kadangkala ejaan penuh pun sesuatu perkataan dah salah. Aku akan usahakan tulis dalam bahasa melayu dengan ejaan penuh serta dua tiga patah perkataan dalam bahasa inggeris yang aku tak tahu nak terjemahkan dalam bahasa melayu. Hahahah..

--------------------------------------------------------------------------------
Hujung minggu yang terisi!!!

07/04/2006 Jumaat masih hari bekerja bagi kebanyakkan orang Malaysia kecuali yang bekerja di Pantai Timur Semenanjung dan juga Kedah. Akupun masih lagi bekerja, walla, hari ni sibuknya boleh tahan. Minggu depan ada majlis keraian pejabat walaupun pejabat dah pindah ke Bangsar ni dah lebih 5 bulan…dalam erti kata lain setengah tahun tapi baru lah nak perkenalkan pejabat ini kepada rakan-rakan kerjasama serta pembekal-pembekal. Apapun, yang penat aku dan bos akulah. Ada kah logik pejabat yang berkeluasan 5000kaki persegi itu ditugaskan kepada kami berdua untuk kemas? Tapi mungkin juga bos besar rasa kami berdua ni memang pengemas orangnnya? Hahahaa mungkin juga bos rasa kami berdua yang paling senang dibuli barangkali?

Balik kerja, fikiran aku menerawang. Aku tak betah duduk dirumah. Dah hampir sebulan rasanya aku tidak keluar selepas balik kerja. Wah padanlah bila hari isnin isi minyak penuh satu tangki, hari jumaat masih berbaki separuh tangki. Amalkan..UBAH GAYA HIDUP ANDA :P

Aku ajak Nur dan Fida (rakan serumah kesayangan, ihiks) keluar. Entahlah…fikiran aku benar-benar kusut. Tak terluah. Aku harap keluar jalan-jalan boleh tenangkan sikit ikatan kekusutan dalam kepala otak aku ni. Aku ajak diaorang berdua ke JUSCO Wangsa Maju. Apa aku beli? Hehehe ini takleh tulis ni.. off record.

Balik layan survivor. Fikiran aku tambah kusut. Apa pula aku yang kusut fikiran ni? Aku pun tak tahu, entah apa yang aku fikirkan???



08/04/2006 Selepas Subuh, macam kebiasaan hari cuti, aku sambung tidur aku. Sampai pukul 10pagi. Dah tak mampu pejam mata. Aku pasang komputer. Layan lagu-lagu lama yang masih ada dalam cakera keras. Pagi pagi otak aku masih elok. Semalam punya kekusutan sudah tiada. Pukul 11.30pagi aku layan chibi maroka chan kat ntv7. Kartun ini adalah salah satu kartun kegemaran aku. Perangai si chibi ni betul-betul buat aku nak tergelak. Kemudian tengok cerita LOST. Orang lain tengok hari Isnin, aku tengok hari Sabtu sebab hari Isnin cerita LOST bertembung dengan satu lagi cerita yang aku suka iaitu Ghost Whisperer.

Pukul 2petang baru keluar makan. Aduh dah lama aku tak masak. Karang hilang pula kemahiran sedikit yang aku ada pasal dapur-dapur ini. Tapi tak apa, itikkan ada. Itikkan cikgu memasak ku. Hahaha…

Kemudian tengah makan kat semarak corner, Nur kata dia lupa nak tutup tingkap sliding kat dapur. Aduh..risau pula aku takut Ayu buat terjunan nekad. Walaupun niat asal nak ke Plaza Lowyat, aku rela patah balik dulu untuk pastikan keselamatan Ayu. Tiba kat kawasan bawah rumah, ternampak kereta si Fida. Aisey…minah ini sudah pulang dari bertemujanji rupanya. Sia-sia je patah balik. Hahaha..Akhirnya dengan Fida sekali aku ajak ke Plaza Lowyat. Bukit Bintang kesesakan. Tapi nasib baik aku tidak sangkut dalam kesesakan itu. Lepas beli webcam dan headset untuk pejabat, aku balik ke rumah sahaja. Tak berminat nak berjalan-jalan dengan kesesakan luar biasa disitu.

Balik rumah, buat ujian kat webcam dengan headset..dua-dua berfungsi dengan baik. Jadi tugas aku hari isnin nanti, Cuma muat turun perisian Skype sahaja. Bagus juga guna Skype untuk tele-persidangan sebab pakai TM punya facility untuk tele-persidangan untuk 2jam, 5 negara yang terlibat, bil yang diterima ialah RM1400. Wow…banyak tu. Bagi kat aku lagi bagus, boleh buat tukar tayar kereta yang dah menjelang kebotakkan tu.

Petang Nur dan Fida ke pasar malam yang terletak sekangkang kera dari rumah. Aku malas nak ikut, layan kartun Sin Chan sahaja.



9/04/2006 Enjoying your life!!! Pagi- pagi shuria hantar sms, katanya kalau nanti nak bertolak ..sms lah dia. Erm….niat asal nak basuh kereta tapi tengok suasana mendung, tarik selimut lagi menarik. Pukul 9.30pagi aku bangun, main-main dengan Ayu sebelum mandi. Aku janji Shuria nak sampai Brickfield pukul 10.00am tetapi terlewat 15minit sebab aku bertolak pukul 10.00 dari rumah.Tapi jalan langsung tak sesak, maklumlah hari minggu. Kalaulah hari kerja 15minit sahaja dah sampai ke pejabat kan bagus.

Jumpa Shuria dekat KFC Brickfield, pergi rumah sewa dia. Angkat barang, oh lupa nak sebut, Shuria adalah kawan satu kelas aku masa Diploma dulu. Dan hari ni dia pindah dari Brickfield ke Setiawangsa jadi aku jadikan kancil aku sebagai lori kecil angkat barang-barang dia. Hahah disebabkan dia baru bekerja sebulan di Kuala Lumpur ni, barang dia pun sikit sahaja dan aku siap-siap pesan dengan dia, ‘ko tunggula dua tahun kerja, barang ko akan jadi satu lori masa nak pindah’ Contoh terdekat masa aku pindah rumah sekarang dari rumah lama tahun lepas, satu lori muat-muat sahaja, semua barang aku.

Pukul 12pm dah balik rumah semula. Sepatutnya hari ini adalah hari memandikan Ayu tetapi aku betul-betul tak ada ‘mood’ Kalau rajin, hari selasa la kalau tak, minggu depan. Yang pasti sekarang mood aku betul-betul tak ada. Mood aku sekarang nak baring kat atas katil sahaja. Dahlah malam tadi aku tidur lambat. FIKIRAN AKU TERGANGGU!!!! Tapi yang kelakarnya, aku tak tahu sebab apa fikiran aku terganggu jadi aku tak boleh nak mengadu kat kawan-kawan. Dari hari jumaat, mungkin penat aku mengemas atau sebab ada penunggu kat pejabat aku kot. Hahaha dakyah betul.

Petang keluar rewang ke Giant Hulu Kelang dengan rakan serumah lagi. Petang ni betul-betul seronok. Enjoy!!!! Dari seksyen kasut ke seksyen baju, kitaorang jadi geng ‘serang dan selerakkan’ Hahaha pasti jurujual bengang. Aku bekenan dengan sehelai baju warna pink ni. Tapi seksi sangat. Aku takut kalau aku beli, aku tak pakai. Nur kata, pakai dengan tiub boleh, tak seksi sangat. Hahaha..tak apalah..lain kali…kalau ada lagi baju tu aku beli. Hari ni beli baju pink seksi untuk lepak kat rumah sahaja. Kesudahan, setiap dari kami berakhir dengan membeli baju. Tapi the most enjoyable moment adalahbila masa menyelerakkan baju yang dah jurujual tu lipat-lipat. Rasa macam zaman-zaman sekolah dulu je. SESEKALI JE. Hari ni hari bertanduk. Hahahaha

Balik rumah, rasa mengantuk….aku rasa nak tidur sekejab. Pukul 6 bangunlah….

Connection lost

Hahahah tak hilang lagi, tak boleh tidur..jantung dup dap dup dap. Layan Ayu sahaja.

Malam tengok televisyen…sampai pukul 12am. Rasa dah mengantuk. Masuk bilik tak boleh tidur. Lepak main komputer. Dekat pukul 1.30am masih tak mengantuk. Aku tak tahu pukul berapa aku tertidur. Tapi yang pasti pukul 3am mata aku masih terkebil-kebil. Apa masalah aku ni?