Monday, October 20, 2014

Mari Menyentuh Anjing.

Aku sebenarnya sudah tak wujud di alam internet ke apa? Kenapa aku baru tau pasal isu umah2 Islam Malaysia yang sibuk nak memegang anjing neh sampai ada program mari memegang anjing kat Selangor. Lulus pulak tu dek Majlis Agama Islam. Kesialan apa kah ini?

Kenapa ramai betul orang Islam Malaysia sekarang feeling urban nak pegang najis berat tu? Sebab comel? Sebab cuteee sangat, sebab bulu2 gebu? Behtu kenapa kucing tepi jalan tu ko menjerit cam orang gile kalu dia datang gesel? Tak berbulu? Tak najis lak tu... Taknak lak pegang-pegang.

Pehtu ada lak yang bijok pandai cakap this is like killing two birds with one stone. Boleh pegang anjing then leh belajar cara buat samak. Yenadeiii.. kalau tak pegang binatang najis berat tu, tak boleh ke belajar samak? Guwe dulu setazah suruh bawak tanah liat dari rumah dek nak belajar cara samak, takde lak setazah guwe suh bawak anjing sekor sorang tuk belajar cara-cara menyentuh supaya terkena (keyword TER!!! bukan sengaja nak Kenakan) najis mughallazoh. 

Dalam banyak-banyak binatang, kenapa yang Allah swt cakap najis berat tu jugak yang feeling umah Islam nak sentuh. Tu lembu kerbau tu berapa ramai nak gi feeling sentuh? Rimau? Singa? Ular? Eh ular tau lak geli la apa la.. Pegang ular tak kena samak tauuu..

Tapi depa neh kalu orang argue, mesti nak counter balik, anjing pun binatang ciptaan Allah swt jugak. Walaweh, nyamuk aedes pun binatang ciptaan Allah gak, adakah dia suh kita bela buat zoo tuk nyamuk aedes? Idok kan? 

Counter balik, tak haram pegang, haram lagi pegang bukan muhrim. Payah weh kalau layan golongan urban neh. Bila depa rasa logik akal depa ada semua jawapan berbanding apa yang telah ditetapkan oleh agama, maka inilah jadinya. Program Menyentuh Anjing. Kalau kering takpe katanya, saliva anjing tu yang najis mugholazoh. Ya lah sebab Anjing kan mandi pakai shampoo lepastu blow dry pakai hair dryer kan..... gitulah kita...

PS: Banyak kali aku tertypo Najis as Najib. Mana-mana Najib aku mohon maaf sekiranya ada lagi yang aku lum betulkan. Sekian. 

Friday, October 03, 2014

Mailakat - Hazama. Apala Masalah Lagu Neh!

Aku neh sejak era naik kancil_buruk pergi kerja neh, dah jarang sangat dapat dengar Radio. Sesekali pergi kerja naik kete_bukan_kancil jakun sikit dapat dengar lagu-lagu kat radio. Almaklumlah, kancil_buruk, radio pun dah rosak maleh nak repair. 

So dua tiga hari neh, pergi kerja dengan kete_bukan_kancil neh dapatlah aku dengar lagu Malaikat. Sedap gak lagu neh. Ahaha. Tak nafi la sedap. Melodi dia cepat je melekat. Tapi aku tak berkenan sungguh dengan lirik dia. 


Tuhanku Kamu tolonglah hantarkan kepadanya
Malaikat untuk jaganya bila ku tiada
Tunaikan semua permintaannya kerna
Ku cintanya sungguh-sungguh


What is this? Seriously, kalau tak cukup fahaman agama nak tulis lirik ala2 cinta Tuhan, jangan sembarangan boleh? Malaikat is not sang pari-pari comel datang bak cupid memanah cinta. Minta doa supaya Allah jaga lain la. Ini minta Tuhan hantar malaikat untuk jaga? aaaa Sedih tengok lirik macam neh boleh lepas bebas. 

Thursday, February 06, 2014

Toll Tak Naik,.. Syukur Malaysia Masih Aman

Dari semalam hingga ari neh berita sebok canang atas keperihatinan kerajaan Malaysia, toll tak jadi naik tahun ini maka kerajaan Malaysia akan membayar ganti rugi kepada perjanjian konsesi kepada mana-mana pengusaha lebuhraya yang terbabit. Angka sembang kencang, ratus-ratus juta mesti sebuk.

Aku tak faham seme neh, 
1. Kerajaan juga yang gebang (lengkap dengan jadual) berapa ringgit kenaikan baru (tadak sapa tanya pun..)
2. Kerajaan juga yang sebok kata tak jadi naik sebab prihatin dengan kos sara hidup rakyat yang makin meningkat.

Ketahian apakah ini... ko nak orang nampak ko sebagai hero gaban angkasalepas kan? Konon penyelamat. Tollman gitu kaedahnya. Kalau dah tau tak akan dinaikkan, toksah la berdrama bagi rakyat emo sakit otak fikir mana nak fork out the additional RM50-RM200 per month for tolls. (Macam guwe)

Satu lagi guwe tak faham neh;

Sapa dalam pihak kerajaan yang cerdik bijok bistari asyik approved dan signed perjanjian konsesi yang balik-balik merugikan pihak kerajaan neh? Asyik2 kena bayar ganti rugi kat syarikat konsesi.. Siapa sebenarnya yang berkuasa kat Malaysia neh, kerajaan kah, orang highway kah? Masa nak draft perjanjian tu, apa yang diambil kira?

Pertambahan jumlah kereta yang bakal lalu setiap highway tu setiap tahun amik kira tak? 
Jumlah dijangka dapat dalam setahun, vs actual income kira tak?

Bukan apa, contoh LDP, BESRAYA, NKVE seme tu.. jam nak mampos kot tiap-tiap pagi petang. Bohong la kalu kata tak untung. Kalau macam LEKAS tu aku terima la kalau dia nak naikkan, memang sepi suram jah. Time PLUS SEMBAN KL jem nak mampos pun dia tenang je lagi. Ini Highway2 dalam kolumpo yang tak macam highway time pergi dan balik keje neh memang aku doubt la tak dapat untung. Ko buat jalan 3 lanes, ko dah expect berapa banyak kete masuk.... so kalau sampai jem tu bukan ke menandakan more than the capacity which equal to more income?

So jadahnya orang buta signed perjanjian konsesi tu pejam mata je sign? Menyampeh..

Friday, November 22, 2013

What I Heard Today

Hari ni pergi Cyberjaya dengar radio berbahasa Melayu. Sejak pregnant anak ke dua neh, selera bertukar radio melayu neh apa kes? Gigirl gamaknya, nak feeling lagu jiwang ke apa.
Aku neh jarang dengar radio melayu, radio melayu yang katanya no 1. kito menang kita menang tu pun aku setting sejak pregnant anak no 2 neh je. (Aneh neh aneh neh... aku kan jiwa radio mat salleh feeling urban tak layan tv3 dan tv9, motif sangat pasang radio melayu)

Aku nak cerita terkejutnya aku apabila terdengar dj radio buat lawak masing-masing nak menunjuk kebodohan diri sendiri. Aku neh English dan BM tak perfect, aku akui,,, kalu orang check grammar dan tatabahasa aku, memang boleh di agak tahap ke lautnya. Tapi setiap masa aku akan berusaha tambah vocab, betulkan grammar yang salah sebelum ini, tatabahasa pun sama gak. Jelek aku dengar orang pasaraya buat pengumuman 'Jualan murah sehingga stok masih ada' Apa kes ko nak kena guna sehingga? Sehingga bila ko tau ada ending date, sepatutnya selagi. Contoh ayat BM yang aku rasa, ko neh... apa kes???

Okay berbalik pada topik semasa pasal radio dan dj yang rasa mereka bijak bila buat lawak bodoh.

DJ jemputan  tanya soalan
Pemanggil menjawab
DJ Jemputan tiba-tiba speaking English, katanya sila jawab in english.
Pemanggil menjawab - alamak saya tatau la apa kecuaian dalam bahasa inggeris. (Tak salah pun dia tatau, dia pun call radio Melayu bukan radio English
DJ Tetap: Alamak, apa ya.... 
DJ Tetap Ke dua: Aku tau aku tau... Careless whisper. (jawapan sepatutnya; negligent, tapi aku rasa dia nak maksudkan careless - boleh jugak tengok pada keadaan tapi careless whisper memang jahanam)
Semua DJ gelak beramai2 tahap gaban

Apa kah ini? Kalu camneh lah standard DJ, ko balik tanam sayur boleh ke? Takleh fikir ke seme mende yang keluar dari mulut korang neh ada orang dengar. Mendidik secara tak langsung. Kalau ko bodo tatau English, takyah nak buat lawak gampang yang tak berkenaan, begitu juga sebaliknya.

Terima kasih. Akhir kata, Semua radio asyik nak suh dengar iklan jah. 

Thursday, September 26, 2013

Malaysia vs Bini Mat Yo

Ceritanya kelakar, bertekak pasal parking. Tapi macam keganasan rumah tangga sebab main sepak terajang. Sekarang nak menyaman nyaman pulak. Pasal parking je kot. Adoi la. ego lak melangit tinggi.(sebelah pihak la), mementang dia kaya. Allah kalau nak tarik kaya tu, dapat kecederaan buku lali jah laki ko tu cik jah... makan la duit RM80k gaji sebulan tu selama mana boleh...lepas tu pendapatan mungkin tak berapa kencang sangat dah. 

Industri bola sepak negara neh bukan la mewah besar sangat, kalau hebat sangat... takkanla sampai ada 30permohonan nak jadi jurulatih Malaysia ganti Rajagobal (bila usia sudah tak boleh berlari kejar bola atas padang). 

Sekarang benda neh dah jadi Malaysia vs Bini Matyo. Kalau ko bawak pergi mahkamah pun, ko sebenarnya bukan lawan pakguard tu sorang ja, ko lawan satu Malaysia. Kalah menang belakang kira, public opinion kat ko dah tahap ke laut dalam. 

Macam Najib vs Antatuya. Orang lain kena tahan, orang lain yang kena bicara tapi public opinion  menten sama. So tak kesahla cik jah, ko bawak ke mahkamah mana pun, menang ka kalah ka. buruk tetap dah nampak buruk. Kalau ko punye lawyer ada educated sikit, dia akan nasihat ko suh pergi salam cium tangan pak guard tu ja (walau pun tak ikhlas) tapi toksah la nak panjangkan menda simple. Ko park tempat salah, orang suh blah ko provoke, pehtu ko rakam, pehtu ko kata video tu dah kena edit. Eh bukan handphone ko ke jah? Edit yang mana, tang orang ramai tak nampak ko pergi sepak celah kangkang pakcik tu ke?

Hahahaha. Lawak la. Ego nak ke langit, otak letak kat lutut. 

Tuesday, September 17, 2013

Kucing Dan Pregnancy

Salam...

Hari ni aku nak membebel cam joyah pasal pasangan yang belum dapat anak, kemudian ada bela kucing, kemudian orang (atau masyarakat), sebok mengata kononnya sebab kucinglah sekian-sekian orang belum mengandung lagi. 

Dakyah sangat tau, mengandung tak mengandung tu kuasa kucing ke kuasa Allah. Masa-masa macam tu la, kucing jadi mangsa. Kalau dah belum rezeki, bela lalat pun tak dapat pregnant. Sedih sangat bila ada pasangan yang termakan cakap-cakap orang lantas buang kucing semata-mata sebab nak pregnant. Ada yang kebetulan terus pregnant, terus menyebarkan kabar, lepas buang kucing.. terus melekat. Maka bertambahlah golongan percaya kucing menyebabkan tak dapat pregnant. 

Aku nih dah lama bela kucing, dari belum kawen memang duk peluk-peluk tidur dengan kucing. Kekadang bangun pagi, dia duk terkroh kat ujung kaki. Apabila dah kawen jah dia takleh kroh sekali. Mana boleh oii... :)

Alhamdulillah, rezeki pregnant tu cepat... kucing ke apa ke... takde menjadi alasan. Masa first pregnancy tu ada risau gak la nak basuh tahi ayu dalam toilet sebab katanya najis dia leh menyebabkan keguguran sebab ada toxoplasma ke apa tah... Suami guwe yang selalu basuh tapi ada gak la masa kena basuh sendiri (ini semua pasal duk percaya kucing ada kuasa pada kandungan la neh!. Alhamdulillah, sepanjang mengandung, takde masalah apa. Sihat sampai 40minggu 3hari.

Masuk second pregnancy, alhamdulillah juga..kucing ke apa ke... kalau dah nak dapat rezeki... dapat gak walaupun ayu masih jadi kuceng kesayangan guwe, (gangster taman lak tu). 

Moral guwe nak cakap, tolonglah janganla salahkan kucing kalau belum pregnant, sebenarnya Allah belum nak bagi, itu sahaja. Mak guwe dulu tak bela kucing pun... kawen 4tahun baru dapat guwe, lepas guwe umur 8 tahun baru dapat adik sorang. Kucing neh kalau kita sayang depa, depa pun sayang kita, dia pun duk berdoa untuk kesihatan dan kebahagiaan hidup kita (yang neh orang kata, aku bukan kucing,, mana aku tau betul ke idak - time neh lah nak lak dengar cakap orang, ye dak? hahaha) 

Kita kena yakin, banyakkan doa... bela naga pun takper. Yang nak bagi pregnant tu bukan kuasa binatang-binatang, kuasa Allah. Sila yakin dan pegang... 

Comelnya benda alah neh!


Friday, September 13, 2013

Tak Berapa Nak Faham...

Mungkinkah sebab aku ini selalu menongkah arus so aku agak lembab bila aku jumpa situasi-situasi bengap cam di bawah.

1. Bini orang (berkilogram hampir 80, tak lawa),  asyik kerja mengupload gambar muka sendiri, posing sendiri kat facebook. Pehtu aku super pelik kawan-kawan dia duk puji dia lawa. Kawan-kawan ko tahap sengal apakah, lawa dengan tak lawa pun takleh beza. Rupa macam makcik kiah jual karpet, ko kata nampak cam remaja. Makinla super perasan bini orang tak lawa yang hari-hari kena upload gambar sendiri. Bedak cam tepung gomak, nak bagi effect putih. Kalu dah kulit tu melayu tulin, takyah la nak tepek sekilo bedak, dah macam opera cina baru balik persembahan.)

2. Orang tegur 'akak neh suke bawak kereta laju bla bla bla, can you drive a bit slower next time'. Eh aku confius, adakah aku pinjam kereta orang ke aku bawa kereta aku (walaupun installment orang lain bayarkan), aku gak muskhil neh. Kalau kereta tu aku punye, minyak aku bayar (kadang-kadang), kenapa banyak lak bunyi. Nak naik, naik.. Taknak, sila naik kereta sendiri. 

3. Apabila ujan, kereta-kereta slow merasakan mereka berhak berada di lorong paling kanan sebab ya la hujan, who want to drive fast? Guess what, speed limit remains the same time ujan ka, panas ka, siang ka malam ka. Kalau dah nampak ada kereta laju kat belakang.. bagi jelah laluan. Tak payahla nak bagi pengajaran sivik 'jangan laju time ujan'. Please note kereta-kereta besar (contoh je, Range Rover), setakat langgar lopak air tu.. tak rasa apa. menten jer. So, waktu ujan jangan nak jadi cikgu sivik. Orang laju, bagi jah laluan. Just because you driving car yang waktu langgar air goyang-goyang, jangan assume kereta orang lain pun sama. 

Bunyi cam poyo, tapi aku tak drive kete besar pun, aku bawak kereta pemasangan tempatan CBU gitu.