Thursday, February 06, 2014

Toll Tak Naik,.. Syukur Malaysia Masih Aman

Dari semalam hingga ari neh berita sebok canang atas keperihatinan kerajaan Malaysia, toll tak jadi naik tahun ini maka kerajaan Malaysia akan membayar ganti rugi kepada perjanjian konsesi kepada mana-mana pengusaha lebuhraya yang terbabit. Angka sembang kencang, ratus-ratus juta mesti sebuk.

Aku tak faham seme neh, 
1. Kerajaan juga yang gebang (lengkap dengan jadual) berapa ringgit kenaikan baru (tadak sapa tanya pun..)
2. Kerajaan juga yang sebok kata tak jadi naik sebab prihatin dengan kos sara hidup rakyat yang makin meningkat.

Ketahian apakah ini... ko nak orang nampak ko sebagai hero gaban angkasalepas kan? Konon penyelamat. Tollman gitu kaedahnya. Kalau dah tau tak akan dinaikkan, toksah la berdrama bagi rakyat emo sakit otak fikir mana nak fork out the additional RM50-RM200 per month for tolls. (Macam guwe)

Satu lagi guwe tak faham neh;

Sapa dalam pihak kerajaan yang cerdik bijok bistari asyik approved dan signed perjanjian konsesi yang balik-balik merugikan pihak kerajaan neh? Asyik2 kena bayar ganti rugi kat syarikat konsesi.. Siapa sebenarnya yang berkuasa kat Malaysia neh, kerajaan kah, orang highway kah? Masa nak draft perjanjian tu, apa yang diambil kira?

Pertambahan jumlah kereta yang bakal lalu setiap highway tu setiap tahun amik kira tak? 
Jumlah dijangka dapat dalam setahun, vs actual income kira tak?

Bukan apa, contoh LDP, BESRAYA, NKVE seme tu.. jam nak mampos kot tiap-tiap pagi petang. Bohong la kalu kata tak untung. Kalau macam LEKAS tu aku terima la kalau dia nak naikkan, memang sepi suram jah. Time PLUS SEMBAN KL jem nak mampos pun dia tenang je lagi. Ini Highway2 dalam kolumpo yang tak macam highway time pergi dan balik keje neh memang aku doubt la tak dapat untung. Ko buat jalan 3 lanes, ko dah expect berapa banyak kete masuk.... so kalau sampai jem tu bukan ke menandakan more than the capacity which equal to more income?

So jadahnya orang buta signed perjanjian konsesi tu pejam mata je sign? Menyampeh..

Friday, November 22, 2013

What I Heard Today

Hari ni pergi Cyberjaya dengar radio berbahasa Melayu. Sejak pregnant anak ke dua neh, selera bertukar radio melayu neh apa kes? Gigirl gamaknya, nak feeling lagu jiwang ke apa.
Aku neh jarang dengar radio melayu, radio melayu yang katanya no 1. kito menang kita menang tu pun aku setting sejak pregnant anak no 2 neh je. (Aneh neh aneh neh... aku kan jiwa radio mat salleh feeling urban tak layan tv3 dan tv9, motif sangat pasang radio melayu)

Aku nak cerita terkejutnya aku apabila terdengar dj radio buat lawak masing-masing nak menunjuk kebodohan diri sendiri. Aku neh English dan BM tak perfect, aku akui,,, kalu orang check grammar dan tatabahasa aku, memang boleh di agak tahap ke lautnya. Tapi setiap masa aku akan berusaha tambah vocab, betulkan grammar yang salah sebelum ini, tatabahasa pun sama gak. Jelek aku dengar orang pasaraya buat pengumuman 'Jualan murah sehingga stok masih ada' Apa kes ko nak kena guna sehingga? Sehingga bila ko tau ada ending date, sepatutnya selagi. Contoh ayat BM yang aku rasa, ko neh... apa kes???

Okay berbalik pada topik semasa pasal radio dan dj yang rasa mereka bijak bila buat lawak bodoh.

DJ jemputan  tanya soalan
Pemanggil menjawab
DJ Jemputan tiba-tiba speaking English, katanya sila jawab in english.
Pemanggil menjawab - alamak saya tatau la apa kecuaian dalam bahasa inggeris. (Tak salah pun dia tatau, dia pun call radio Melayu bukan radio English
DJ Tetap: Alamak, apa ya.... 
DJ Tetap Ke dua: Aku tau aku tau... Careless whisper. (jawapan sepatutnya; negligent, tapi aku rasa dia nak maksudkan careless - boleh jugak tengok pada keadaan tapi careless whisper memang jahanam)
Semua DJ gelak beramai2 tahap gaban

Apa kah ini? Kalu camneh lah standard DJ, ko balik tanam sayur boleh ke? Takleh fikir ke seme mende yang keluar dari mulut korang neh ada orang dengar. Mendidik secara tak langsung. Kalau ko bodo tatau English, takyah nak buat lawak gampang yang tak berkenaan, begitu juga sebaliknya.

Terima kasih. Akhir kata, Semua radio asyik nak suh dengar iklan jah. 

Thursday, September 26, 2013

Malaysia vs Bini Mat Yo

Ceritanya kelakar, bertekak pasal parking. Tapi macam keganasan rumah tangga sebab main sepak terajang. Sekarang nak menyaman nyaman pulak. Pasal parking je kot. Adoi la. ego lak melangit tinggi.(sebelah pihak la), mementang dia kaya. Allah kalau nak tarik kaya tu, dapat kecederaan buku lali jah laki ko tu cik jah... makan la duit RM80k gaji sebulan tu selama mana boleh...lepas tu pendapatan mungkin tak berapa kencang sangat dah. 

Industri bola sepak negara neh bukan la mewah besar sangat, kalau hebat sangat... takkanla sampai ada 30permohonan nak jadi jurulatih Malaysia ganti Rajagobal (bila usia sudah tak boleh berlari kejar bola atas padang). 

Sekarang benda neh dah jadi Malaysia vs Bini Matyo. Kalau ko bawak pergi mahkamah pun, ko sebenarnya bukan lawan pakguard tu sorang ja, ko lawan satu Malaysia. Kalah menang belakang kira, public opinion kat ko dah tahap ke laut dalam. 

Macam Najib vs Antatuya. Orang lain kena tahan, orang lain yang kena bicara tapi public opinion  menten sama. So tak kesahla cik jah, ko bawak ke mahkamah mana pun, menang ka kalah ka. buruk tetap dah nampak buruk. Kalau ko punye lawyer ada educated sikit, dia akan nasihat ko suh pergi salam cium tangan pak guard tu ja (walau pun tak ikhlas) tapi toksah la nak panjangkan menda simple. Ko park tempat salah, orang suh blah ko provoke, pehtu ko rakam, pehtu ko kata video tu dah kena edit. Eh bukan handphone ko ke jah? Edit yang mana, tang orang ramai tak nampak ko pergi sepak celah kangkang pakcik tu ke?

Hahahaha. Lawak la. Ego nak ke langit, otak letak kat lutut. 

Tuesday, September 17, 2013

Kucing Dan Pregnancy

Salam...

Hari ni aku nak membebel cam joyah pasal pasangan yang belum dapat anak, kemudian ada bela kucing, kemudian orang (atau masyarakat), sebok mengata kononnya sebab kucinglah sekian-sekian orang belum mengandung lagi. 

Dakyah sangat tau, mengandung tak mengandung tu kuasa kucing ke kuasa Allah. Masa-masa macam tu la, kucing jadi mangsa. Kalau dah belum rezeki, bela lalat pun tak dapat pregnant. Sedih sangat bila ada pasangan yang termakan cakap-cakap orang lantas buang kucing semata-mata sebab nak pregnant. Ada yang kebetulan terus pregnant, terus menyebarkan kabar, lepas buang kucing.. terus melekat. Maka bertambahlah golongan percaya kucing menyebabkan tak dapat pregnant. 

Aku nih dah lama bela kucing, dari belum kawen memang duk peluk-peluk tidur dengan kucing. Kekadang bangun pagi, dia duk terkroh kat ujung kaki. Apabila dah kawen jah dia takleh kroh sekali. Mana boleh oii... :)

Alhamdulillah, rezeki pregnant tu cepat... kucing ke apa ke... takde menjadi alasan. Masa first pregnancy tu ada risau gak la nak basuh tahi ayu dalam toilet sebab katanya najis dia leh menyebabkan keguguran sebab ada toxoplasma ke apa tah... Suami guwe yang selalu basuh tapi ada gak la masa kena basuh sendiri (ini semua pasal duk percaya kucing ada kuasa pada kandungan la neh!. Alhamdulillah, sepanjang mengandung, takde masalah apa. Sihat sampai 40minggu 3hari.

Masuk second pregnancy, alhamdulillah juga..kucing ke apa ke... kalau dah nak dapat rezeki... dapat gak walaupun ayu masih jadi kuceng kesayangan guwe, (gangster taman lak tu). 

Moral guwe nak cakap, tolonglah janganla salahkan kucing kalau belum pregnant, sebenarnya Allah belum nak bagi, itu sahaja. Mak guwe dulu tak bela kucing pun... kawen 4tahun baru dapat guwe, lepas guwe umur 8 tahun baru dapat adik sorang. Kucing neh kalau kita sayang depa, depa pun sayang kita, dia pun duk berdoa untuk kesihatan dan kebahagiaan hidup kita (yang neh orang kata, aku bukan kucing,, mana aku tau betul ke idak - time neh lah nak lak dengar cakap orang, ye dak? hahaha) 

Kita kena yakin, banyakkan doa... bela naga pun takper. Yang nak bagi pregnant tu bukan kuasa binatang-binatang, kuasa Allah. Sila yakin dan pegang... 

Comelnya benda alah neh!


Friday, September 13, 2013

Tak Berapa Nak Faham...

Mungkinkah sebab aku ini selalu menongkah arus so aku agak lembab bila aku jumpa situasi-situasi bengap cam di bawah.

1. Bini orang (berkilogram hampir 80, tak lawa),  asyik kerja mengupload gambar muka sendiri, posing sendiri kat facebook. Pehtu aku super pelik kawan-kawan dia duk puji dia lawa. Kawan-kawan ko tahap sengal apakah, lawa dengan tak lawa pun takleh beza. Rupa macam makcik kiah jual karpet, ko kata nampak cam remaja. Makinla super perasan bini orang tak lawa yang hari-hari kena upload gambar sendiri. Bedak cam tepung gomak, nak bagi effect putih. Kalu dah kulit tu melayu tulin, takyah la nak tepek sekilo bedak, dah macam opera cina baru balik persembahan.)

2. Orang tegur 'akak neh suke bawak kereta laju bla bla bla, can you drive a bit slower next time'. Eh aku confius, adakah aku pinjam kereta orang ke aku bawa kereta aku (walaupun installment orang lain bayarkan), aku gak muskhil neh. Kalau kereta tu aku punye, minyak aku bayar (kadang-kadang), kenapa banyak lak bunyi. Nak naik, naik.. Taknak, sila naik kereta sendiri. 

3. Apabila ujan, kereta-kereta slow merasakan mereka berhak berada di lorong paling kanan sebab ya la hujan, who want to drive fast? Guess what, speed limit remains the same time ujan ka, panas ka, siang ka malam ka. Kalau dah nampak ada kereta laju kat belakang.. bagi jelah laluan. Tak payahla nak bagi pengajaran sivik 'jangan laju time ujan'. Please note kereta-kereta besar (contoh je, Range Rover), setakat langgar lopak air tu.. tak rasa apa. menten jer. So, waktu ujan jangan nak jadi cikgu sivik. Orang laju, bagi jah laluan. Just because you driving car yang waktu langgar air goyang-goyang, jangan assume kereta orang lain pun sama. 

Bunyi cam poyo, tapi aku tak drive kete besar pun, aku bawak kereta pemasangan tempatan CBU gitu.


Friday, June 28, 2013

Apabila Samseng Gemok Nak Jadi Juara Jalan Raya...

Okay, aku macam biasalah... kalau tak sebab nak mengutuk, aku takkan update blog. Motto hidup adalah no news is good news. Well, no tv station nak siarkan berita yang best-best sebagai intipati utama kan?

Okay, cik kiah forte nak cerita neh, minggu lepas hari ahad pagi berangkatlah kami sekeluarga nak pergi kenduri orang akikah kat Rembau. Lalulah highway PLUS tu. Dari Serdang menuju ke Seremban. Aceh.

Cerita bermula dengan sebuah kereta kekonon memecut laju di lorong kanan, kita gelar kereta ini sebagai Satria WDU Kaler Merah BerSticke Isele (karaktor SEBENAR kereta, tidak berniat nak sembunyikan apa-apa), kemudian beliau macam nak ke kiri tapi tak jadi terus stay di lorong kanan. Satria tersebut kalau ikut plat neh dah dekat usia 20tahun la juga. Tak mau dia bagi jalan kat cik kiah forte yang usia dia 2tahun neh. 

Laki guwe memecut la konon. Cucuk-cucuk skit bagi Satria tersebut reti bahasa, ke lorong kiri lah kalau lembab. Bukan ada kereta pun. Ko nak pertahan lorong kanan macam ko sepupu Menteri Pengangkutan Uganda ni kenapa, eh, beliau bukan ke kiri, beliau tambah speed (konon tambah speed, paling laju pun leh pergi sama laju dengan kancil 10tahun guwe tuh), laki guwe membuat cubaan potong kiri, Dah ko takmo mengalah, masuk kiri, takpe la.. kami mengalah la.

Satria bersticker Isle dengan pantas masuk ke kiri sambil keluarkan COTA / BATON Like this


Daripada cermin kereta beliau. Laki guwe dah masuk lorong kanan balik la sebab ko dah ke kiri. Waktu laki guwe potong beliau, leh nampak la pemandu Satria bersticker Isle itu duk maroh-maroh kami, Guwe dah agak takut iya la... ko gile meroyan ke gile sawan babi tiba-tiba bawa kuar kayu. Kurang kasih sayang ke bini tengah period tiba-tiba emo kat jalan raya pasal ko lembab duk lorong kanan pehtu rasa takleh keep up dengan speed 120KMJ kereta ko tuh sebab kereta belakang masih rapat, ko kuarkan menatang tu pulak.

Guwe bukan nak kutuk lebih-lebih, tapi bai... lu neh buruk perangai, dahla gemok obesiti ada hati nak belasah orang. (Laki guwe kata muka dia comei jah, ya ampun pipi tembam cam kuih apam pun laki kata comei, abang jangan nak berjiwa gay sangat boleh tak??) Gile sawan eh. Lagi satu guwe nak tanya lu. Sticker ISLAM kat belakang kereta tu ada orang sponsor kan, sebab kalu bebetul mengaku Islam takde la sebok kuarkan cota nak pukul orang sebab lu lembab terhegeh2 cam siput sedut tapi nak merasa duk lorong kanan takmo mengalah.  Nasihat guwe, sticker ISLAM tu lu cabut letak kat rumah je, memalukan apabila seorang umah yang mengaku Islam (siap tepek sticker) tak boleh take a bit of heat. 

Nasib baik lu nya plat wa tak sempat ingat dan tak sempat snap gambar time lu duk maki guwe sekeluarga dari dalam kereta sambil pegang cota. Kalu tak, confirm gambar lu guwe forward ke facebook POLIS DIRAJA MALAYSIA. 

Lain kali, kalu  kurang belaian kasih sayang, lu suh cota lu belai. And kalu ada orang lagi laju duk kat lorong kanan, lu bagi jelah jalan. Takyah nak bagi cota. 

BTW, Cerita berakhir tanpa ending, cik kiah forte memecut selepas laki guwe pun sound2 dia, dan beliau tak kejar balik pun. Cuma sampai sudah wa confius, motif lu simpan cota dalam kereta, lu pak guard kan? Baru balik kerja. Eksen dengan cota tu kan? Payah nak faham jiwa samseng jalanraya neh. Jiwa kacau kalah perempuan first day perioddddd......

Monday, April 29, 2013

Soalan Agak Biadap Yang Dianggap Okay Oleh Kebanyakan Orang

Salam 7 hari sebelum mengundi. 

Aku sebenarnya dah lama nak tulis pasal mende neh tapi rasa macam seram seram sejuk. Tapi kena jugak kot highlight supaya lebih ramai orang sedar soalan mereka sebenarnya biadap.

1. Soalan 'Bila Nak Kahwin' Diajukan kepada Wanita Single Usia 28 Tahun Ke atas

Seriously aku rasa ini sangat biadap, apapun sebab kenapa pompuan tu tak kawen lagi adalah belakang kira. Asal kena je suasana mesti nak kena tanya. Ko bila nak kawen? Weeeiii banyak banyak isu semasa, motif ko nak tanya orang bila nak kawen apasal? Aku perasan mende neh banyak orang tanya terutama time kenduri kawen. Ingat best ke attend kenduri kahwin tengok member bersanding sampai lupa sembahyang Zuhur lepas tu kena tanya soalan, bila nak kawen? 

Terutama kalu single, lum ada boypren. Muka yang kawen lak fooo poyo, sebab aku dah kawen aku ada hak tnya soalan bila nak kawen kepada kawan-kawan aku yang aku tahu lum ada teman lelaki lagi. Saja, nak bagitau, aku dah kawen oi....Apa kes? 

Pehtu komen lain, bila sang pompuan single jawab dengan nada biasa, haaa belum jumpa yang sesuai, ko lebih lagi la komen cam cik joyah naik tocang... tu la memilih sangat... tu yang lum kawen-kawen lagi tu. Eh sukahati pompuan single tu la nak pilih-pilih pun, nak jadi laki dia kot. Kang dia pilih laki ko, berdarah hidung tu. TOlong la. aku paling tak suka orang yang suka tanya orang bila nak kawen. Sama biadapnya bila tanya makcik umur 90tahun, 'makcik...bila nak mati?' Contoh okay. 

Serious aku tak faham tata susila orang bila bab tanya soalan bila nak kawen neh. Sebab tu la pompuan single malas nak pergi kenduri kawen... Orang single takde la duk sedih melalak tepi telaga kot. Fun jugak life diorang. Yang dah kawen ni rasa gamaknya tak kawen, tak fun ke apa? Come on la.. this is General Election 13 on 2013 la weiii. 

2. Soalan 'Bila Nak dapat Anak? Kepada Pasangan yang dah kawen 4-5tahun tapi belum dapat cahayamata

Aku tau la ko anak berderet leh naik starex, tapi tolonglah jangan poyo dengan bertanya kepada pasangan yang belum dapat anak, bila nak dapat anak. Its hurt okay! Apatah lagi kalu tengok adik / kawan yang baru 2 bulan kawen dah announce pregnant 3bulan. Eh eh! Dah berisi bunting pelamin (atau sebelum pelamin, apa2 jerlah). 

Soalan di atas sangat biadap, tapi bagi kebanayakkan orang, dah tak kesah. Dah jadi pembuka bicara terutama kalau dah lama tak jumpa. Isk isk isk